Перший в Україні пам’ятний знак на честь заснування козацької сотні часів Гетьманщини відкрито у Вертіївській об’єднаній територіальній громаді (на знімку).

Фото з сайту БФ «Ніжен».

Сотня була заснована 1652 року і звалася Веркіївською. Власне, і містечко також було Веркіївкою, бо його заснував козак Оверко. А вже згодом назва змінилася на сучасну — Веркїівка стала Вертіївкою. Веркїівська сотня охоплювала 24 села. Як зауважив на відкритті знака підприємець, голова благодійного фонду «Ніжен» Микола Шкурко, «як колись Веркіївська сотня була однією з найбільших, так і нині Вертіївка однією з перших в області включилася в процес адміністративно-територіальної реформи і чотири роки тому стала центром ОТГ. За цей короткий в історичному вимірі час ви довели, що є сильною спільнотою, здатною самостійно розв’язувати свої проблеми і впевнено розвиватися. А сильна громада — це сильна держава. І тоді жодні вороги нам не страшні».

Ініціаторами вшанування Веркіївської сотні стали також громадський активіст Владислав Попович, воєнний історик Сергій Коваленко, директор Музею національної пам’яті села Вертіївка, учасник АТО Максим Вертюк. Установив велетенський пам’ятний камінь перед управою директор підприємства «Граніт-Сервіс» Олексій Купка.

Знаменно, що тут діє військово-патріотичний гурток «Веркіївська сотня», який веде учасник бойових дій Максим Вертюк. На двотижневі виправи сюди приїздять школярі з навколишніх сіл.

На святі представили й дослідження «Веркіївська сотня Ніжинського полку Війська Запорозького: історичний нарис», яке щойно вийшло друком.