Фото АСС.

Про це в Чернівцях говорили громадські активісти, чиновники, працівники стерилізаційного центру, депутати міської ради на засідання з цього приводу. Вирішували, що робити з такими тваринами.

За словами, керівника Держпродспоживслужби міста Сергія Лазарєва, лише за чотири місяці 2019 року на вулицях облцентру 212 чернівчан покусали собаки. Серед постраждалих — 59 дітей.

Річ у тім, що собак у місті більшає. Крім демографії, впливає й те, що сюди прибиваються голодні тварини з навколишніх сіл. Частина з них, щоправда, йде в ліси, де вони дичавіють і теж нападають на людей. Про що раз-по-раз сигналізують єгері, котрі затребують дозволи на відстріл таких зграй, які завдають шкоди ще й поголів’ям звірини.

У Чернівцях собак стерилізують, проте їхня кількість зростає. Зграї тварин крутяться біля шкіл і лікарень. Батьки та вчителі пишуть колективні звернення до міськради, але критичну ситуацію самими петиціями не виправиш. Буквально днями собаки напали на жінку серед білого дня. Нещасну покусав чіпований пес.

Як розповіли представники стерилізаційного центру, від початку року вони відловили 438 тварин, стерилізували 299 собак та 57 котів, від сказу щепили понад 200 собак. І лише 69 тварин вдалося прилаштувати до нових господарів. Зараз у центрі перебуває 179 собак та 11 котів. При цьому, точного підрахунку безпритульних тварин у Чернівцях ніхто не веде.

Тож учасники круглого столу вирішили, що наразі ситуації може зарадити одночасна та масова стерилізація чотирилапих. Кількість укусів за останній рік зросла на 40 відсотків, і Чернівці тримають пальму першості в Україні за кількістю безпритульних собак та випадків нападу ними на людей. Міська влада заявляє, що постійного утримання собак у притулку не витримає жоден бюджет. Західний досвід базується на їх прилаштуванні, але що робити з хворими та агресивними тваринами? І тими, що перебувають у притулку понад 4 роки і яких ніхто не забирає. Проблема.

До речі, іноземні туристи, які відвідують Чернівці, теж постійно нарікають саме на вуличних собак як на загрозу й найбільшу незручність. У них завдяки багаторічній стерилізації безпритульних собак на вулицях уже не залишилося.