Ірина Геращенко, Андрій Парубій, Володимир Зеленський. Під час інавгурації.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Під час інавгурації.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут 

Володимир Зеленський на урочистому засіданні Верховної Ради склав присягу Президента України

Учора на спеціальному урочистому засіданні Верховної Ради України відбулася церемонія складання присяги новообраним Президентом України Володимиром Зеленським перед українським народом. Нинішня інавгурація відбулася дуже емоційно і з очікуваними «фішками», новаціями, яких не було на церемоніях попередніх Президентів. А в інавгураційній промові новий глава держави заявив, що розпускає Верховну Раду України восьмого скликання.

Головна «фішка» — ближче до людей

Інавгураційний ранок розпочався так. За сім хвилин до десятої ранку Володимир Зеленський у супроводі соратників та охорони з’явився на доріжці у Маріїнському парку і попрямував до Верховної Ради через ряди людей різного віку, котрі прийшли його підтримати. Новообраний Президент Зеленський підходив до людей, усміхався, тиснув руку і навіть цілувався. Із натовпу вигукували: «Чи відновлюватимете відносини з Росією? Ви обіцяли фішечки, коли вони будуть?». «Головна фішка наша — ближче до людей», — заявив Зеленський. Хтось вигукнув «Слава Україні», і Зеленський відповів «Героям слава!».

Рівно о 10-й Зеленський попрямував до будівлі Верховної Ради, де вже розпочалося урочисте засідання. Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що, відповідно до статті 104 Конституції, новообраний Президент України складає присягу на урочистому засіданні парламенту. У засіданні взяли участь народні депутати, Прем’єр-міністр України і члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, Президенти України — Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко, колишні Голови Верховної Ради, Голова та судді Конституційного Суду, Голова та члени ЦВК, Голова Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Рахункової палати, омбудсмен, Генпрокурор, Голови СБУ, НАБУ, Київський міський голова, предстоятелі церков і релігійних об`єднань. В урочистому засіданні також взяли участь високі іноземні гості: Президенти Грузії, Естонії, Литви, Угорщини, глави парламенту Азербайджану, Сенату Чехії, заступник голови сенату Казахстану, віце-президенти Туреччини та Європейської комісії, віце-прем’єри Білорусі, Болгарії, Вірменії, Румунії, Словаччини, міністри закордонних справ Молдови, Польщі, керівник канцелярії Президента Польщі, міністр енергетики США, спецпредставник держдепартаменту США з питань України, міністр національної оборони Канади, держсекретарі Франції, Хорватії, міністр Британії, екс-президент ФРН, члени парламентів Австрії, Японії та інші офіційні особи, посли іноземних держав та дипломатичного корпусу, загалом майже 40 осіб. У ложі гостей також були присутні дружина Зеленського Олена та його батьки.

Біля трибуни Зеленський потиснув руку Голові ЦВК Тетяні Сліпачук. Пролунав Державний гімн України «Ще не вмерла України». Зеленський слухав гімн, поклавши праву руку на серце і трохи підспівував (до речі, обручку він носить на середньому пальці правої руки).

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук оголосила офіційні результати президентських виборів в Україні 31 березня 2019 року, переможцем яких став Володимир Зеленський.

Голова Конституційного Суду України Наталія Шаптала повідомила, що Володимир Зеленський виконав усі конституційні вимоги щодо сумісності з посадою Президента — не має представницького мандата, не обіймає посади в органах влади, не займається підприємницької діяльності, не входить до наглядових рад підприємств та не має інших обставин, що унеможливлюють його вступ на президентську посаду.

Голова КСУ вручила Зеленському текст присяги Президента, зміст якої визначено Конституцією.

Володимир Зеленський склав присягу, поклавши руку на Конституцію України та Пересопницьке Євангеліє. До сесійної зали під козацький марш внесли штандарт і офіційні символи глави держави України. Голова ЦВК вручила Зеленському посвідчення

Президента. А Голова КС — офіційні символи, посвідчення та гербову печатку Президента, булаву. 

Президент України В. Зеленський зайняв президентське крісло у сесійній залі й скріпив текст присяги своїм підписом.

Пролунав духовний гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» у виконанні хору ім. Г. Верьовки.

Кожен з українців — Президент

У своєму зверненні до українського народу Володимир Зеленський заявив, що кожен з українців є президентом у своїй країні, й відтепер кожен несе відповідальність за свою державу. Виступав він емоційно, хоча й читаючи з папірця, декілька разів Зеленський переходив на російську мову.

«Я зрозумів, що це істина, тому що кожен з нас Президент, — сказав Зеленський. — Не 73 відсотки, що за мене голосували, а всі 100% українців. Це не моя, а наша спільна перемога. І це наш спільний шанс, за який ми несемо спільну відповідальність. І щойно не тільки я складав присягу, а кожен з нас поклав руку на Конституцію, і кожен з нас присягнув на вірність Україні».

Він також наголосив, що європейська країна починається з кожного. «Ми обрали шлях до Європи, але вона не десь там, а вона в серці. І коли Європа буде ось тут, то вона буде в Україні. І це наша спільна мрія», — сказав Президент.

Володимир Зеленський назвав українцями не лише громадян України, а й усіх українців за етнічним походженням, котрі нині проживають за кордоном, відзначивши, що українців понад 60 мільйонів.

Готовий втратити посаду, але не території

Президент Володимир Зеленський заявив, що задля припинення вогню на Донбасі готовий ухвалювати складні рішення і навіть втратити посаду, водночас наголосивши, що ніколи не піде на втрату окупованих територій.
«Наше найперше завдання — припинення вогню на Донбасі, — сказав він. — Можу запевнити: задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все. І я точно не боюсь приймати складні рішення, я готовий втрачати свою популярність, свої рейтинги. І якщо буде треба, я без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир, не втрачаючи наші території». Далі Зеленський перейшов на російську мову: «Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати. І ми готові до діалогу. Але (перейшов на російську. — Ред.) я уверен, что первым шагом для начала этого диалога станет возвращение всех украинских пленных».

Володимир Зеленський також заявив, що не хоче, щоб його портрети висіли в кабінетах чиновників, запропонувавши замість портрета Президента повісити фото своїх дітей і звіряти свої вчинки з ними.

Серед основних викликів Президент назвав повернення втрачених територій. «І Крим, і Донбас — це українська земля, де ми втратили не тільки території, ми втратили найголовніше — це людей. (перейшов на російську. — Ред.) И сегодня мы просто должны — я уверен, они нас слышат — возвращать их сознание. Мы потеряли это сознание. За эти годы власть не сделала ничего, чтобы они чувствовали себя украинцами. Они не чужие. Вони наші, вони українці».

Уряд і парламент — на вихід

Володимир Зеленський закликав нинішній уряд і міністрів добровільно піти у відставку. «Я не розумію наш уряд, який тільки розводить руками і каже, що ми нічого не зможемо зробити, — сказав він. — Це неправда, можете.

Ви можете взяти аркуш, взяти ручку і звільнити свої місця для тих, хто думатиме про наступні покоління. А не про наступні вибори. Я гадаю, що люди це оцінять». Зеленський також відзначив, що люди стомилися від «досвідчених, системних, надутих політиків», відкатів, потоків, дерибанів. «Ми збудуємо країну інших можливостей, де всі є рівні перед законом, де є чесні та прозорі правили гри, одні для всіх, — сказав Зеленський. — Для цього до влади мають прийти люди, які служитимуть народу».

А тоді пролунав черговий ультиматум: Зеленський дав Верховній Раді два місяці на звільнення голови Служби безпеки України, міністра оборони України та Генерального прокурора України. Президент також звернувся до парламенту з вимогою ухвалити закони про скасування депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, а також багатостраждальний виборчий кодекс — про вибори до парламенту за відкритими партійними списками. «І це далеко не все, що ви можете зробити, але для початку достатньо. У вас на це буде два місяці», — сказав Президент.

Насамкінець промови Володимир Зеленський заявив, що він розпускає Верховну Раду восьмого скликання. «Я розпускаю Верховну Раду восьмого скликання», — сказав Президент. Водночас він запевнив, що в наступні п’ять років робитиме все, аби «українці не плакали».

«Було весело», — так відреагував на виступ Володимира Зеленського Голова Верховної Ради Андрій Парубій перед тим, як оголосив урочисте засідання закритим.

Після засідання парламенту Володимир Зеленський узяв участь у церемонії представлення командувачів видами Збройних Сил України на площі перед Маріїнським палацом. Першим віддав честь Президенту Володимиру Зеленському міністр оборони Степан Полторак (однак одразу після цього він оприлюднив у Фейсбук свою заяву Президенту про відставку). У церемонії також взяли участь міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова СБУ Василь Грицак, керівник Нацполіції Сергій Князєв, голова ДСНС Микола Чечоткін, голова ДПСУ Петро Цигикал та інші командувачі. Потім відбулася церемонія підняття Державного прапора. З нагоди інавгурації перед Маріїнським палацом запрацював фонтан.

Після завершення офіційної частини Зеленський разом із дружиною здійснили урочистий прийом іноземних делегацій у Маріїнському палаці.

Під час інавгурації урядовий квартал посилено охоронявся. Журналістів допускали лише на спеціально обладнаний майданчик перед будівлею парламенту та до кулуарів на третьому поверсі. Поспілкуватися з депутатами журналісти мали змогу лише після завершення урочистого засідання парламенту та коли пішли іноземні гості.

На інавгурацію до парламенту також прибули члени команди «95 кварталу», зокрема, Євген Кошовий, Юрій Корявченков, Міка Фаталов та Артем Гагарін. Однак на запитання журналістів, які «фішки» запланував Зеленський на інавгурації, вони не відповіли.

В інавгурації попереднього Президента України Петра Порошенка брали участь майже 50 високих іноземних гостей, серед яких — 13 президентів держав, майже 10 очільників уряду і парламенту. Володимир Зеленський пояснив те, що на його інавгурацію прибуло менше іноземних делегацій тому, що було мало часу на підготовку до урочистого засідання парламенту.

Напередодні Володимир Зеленський вибачився перед українцями, що його інавгурація відбувається у робочий день, а не у вихідний, як він пропонував, а також вибачився за перекриття руху в центрі Києва. «Рада створила незручності нам, ми обіцяємо — зробимо незручності їм», — заявив Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

Попередні невипадкові знаки

За незалежної України присягу Президента складали п’ятеро обранців: Леонід Кравчук, Леонід Кучма (двічі), Віктор Ющенко, Віктор Янукович та Петро Порошенко.

Інавгурація першого Президента України Леоніда Кравчука відбулася 5 грудня 1991 року. Сценарій урочистостей вигадували на ходу. Саме тоді було започатковано традицію, що новообраний глава держави присягає, поклавши руку на Конституцію та Пересопницьке Євангеліє. Проте, оскільки Конституція України була прийнята у 1996 році, Кравчук присягав ще на радянській Конституції. Святкового прийому та фуршету тоді не було. Перша інавгурація другого Президента України Леоніда Кучми відбулася 10 липня 1994 року. Церемонія була досить скромна: Кучма зайшов до сесійної зали парламенту через бокові двері без почесної варти, першої леді в залі не було. Кучма першим присягнув на Пересопницькому Євангелії. Оркестр виконав Гімн України, але без слів. Того ж дня у Маріїнському палаці відбувся офіційний прийом.

Друга інавгурація Кучми відбулася 30 листопада 1999 року і помпезно, не в будівлі парламенту, а в Палаці «Україна» у присутності понад десяти іноземних делегацій та президентів іноземних держав, мистецького бомонду. На цій інавгурації був присутній Путін (на той час прем’єр РФ). Саме тоді глава держави вперше отримав офіційні символи Президента: нагрудний знак, булаву та печатку Президента України.

Третій Президент України Віктор Ющенко склав присягу 23 січня 2005 року після Помаранчевої революції. Спочатку урочистості пройшли в будівлі парламенту, а потім — на Майдані Незалежності. Тоді Президент вперше під час церемонії інавгурації разом із дружиною пройшов повз стрій почесної варти до парламентської трибуни. Після складання присяги Ющенко перехрестився і поцілував Конституцію та Пересопницьке Євангеліє. На інавгурацію прибули десятки іноземних делегацій. Після промови на Майдані Ющенко випустив у небо білих голубів. Однак один із них не зміг злетіти, тоді Президент допоміг йому розправити крила і випустив у небо. Увечері був святковий прийом, концерт та феєрверк на Майдані Незалежності.

Під час інавгурації Віктора Януковича, 25 лютого 2010 року, перед ним зачинилися двері парламенту та мало не вдарили його по голові. Охорона одразу кинулася їх відчиняти. Четвертий Президент не співав Гімн України, а посвідчення Президента, яке за традицією, мав віддати солдату почесної варти на зберігання, поклав собі у кишеню піджака. Врочисте прийняття відбулося ввечері в Українському домі, окрім представників іноземних делегацій, там було багато українських олігархів.

Петро Порошенко переміг одразу на першому турі президентських виборів, і, 7 червня 2014 року, після Революції Гідності відбулася його інавгурація. Того дня було дуже спекотно. Коли Порошенко проходив до парламенту червоною доріжкою, один із солдатів почесної варти знепритомнів. Президент допоміг йому підвестися. Після присяги Петро Порошенко підійшов до солдата і поцікавився його самопочуттям. Свою інавгураційну промови Порошенко завершив словами «Слава Україні!», «Героям слава!».

А вчора під час інавгурації знову стався символічний знак. Після того як Зеленський отримав посвідчення Президента України з рук Голови Центральної виборчої комісії, він передав його одному із солдатів почесної варти, поклавши на спеціальну церемоніальну подушечку. За декілька секунд президентське посвідчення впало додолу, однак його одразу підняли і поклали назад на подушечку.

До речі

За даними «Української правди», найдорожчою була інавгурація президента Ющенка — вона обійшлася у 800 тис. доларів США. Віктор Янукович витратив на інавгурацію 250 тис. доларів, Петро Порошенко — 67 тис. доларів (а урочистий прийом у «Мистецькому арсеналі» профінансував з власної кишені.

У скільки обійдеться присяга нового Президента, Володимира Зеленського, — незабаром дізнаємося.