У Верховній Раді України відбувся круглий стіл: «Жінка в суспільстві, жінка у владі, жінка в бізнесі, жінка в родині, жінка в майбутньому». Ініціатором заходу виступив Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я на чолі з його головою народним депутатом Ольгою Богомолець.

Мета зібрання — привернути увагу суспільства до нагальних проблем українського жіноцтва, підкреслити та укріпити роль сучасної жінки в суспільно-політичному та економічному житті країни. А також привернути увагу до проблем соціального захисту матерів загиблих бійців АТО, багатодітних матерів, матерів-героїнь та інших жінок, які потребують підтримки держави.

За статистикою, нині жінки становлять 70 відсотків населення всього світу. В Україні кількість представниць прекрасної статі — 54 відсотки населення. І хоча за роки незалежності наша країна зробила значні кроки на шляху захисту жінки-матері, жінки-трудівниці та забезпечення гендерної рівності, однак залишається ще низка нагальних проблем у цій сфері, які потребують оперативного реагування та якісного розв’язання, наголосила голова комітету Ольга Богомолець.

Зокрема, за її словами, 90 відсотків постраждалих від домашнього насильства — це жінки. Протягом 2017 року було зафіксовано 96245 звернень з приводу домашнього насильства, що на 102 звернення більше, ніж у 2016-му. Досі є проблема зі створенням соціальних притулків для жертв домашнього насильства. За міжнародними нормами, на кожні 10 тисяч населення має бути одне місце у притулку. В Україні нині забезпечено лише одну десяту частину від цього стандарту. До того ж такі притулки не приймають жінок, яким більше 70 років, чи жінок-мігранток без документів.

Незадовільним, додала О. Богомолець, залишається і становище жінок на ринку праці. Зокрема, рівень їх заробітної плати в середньому сягає 78 відсотків від платні чоловіків. Дещо краща ситуація з політичним представництвом жінок, проте цей відсоток і досі незначний. Нині у складі парламенту їх лише 49.

Окремо голова комітету зачепила нагальні проблеми із соціальним забезпеченням багатодітних сімей та пенсійним забезпеченням матерів загиблих учасників АТО. «Це свідчить про те, що українська жінка все ще залишається незахищеною повною мірою і потребує особливої уваги з боку суспільства та держави», — зауважила вона.

На думку голови наглядової ради Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова Геннадія Друзенка, коли стикаєшся з простим життям, говорити про повну гендерну рівність не доводиться. «Можливо, і не слід. Бо ми розуміємо, що Бог чи природа заклали відмінність між чоловіком та жінкою. І нівелювати цю відмінність — великий гріх», — сказав він, додавши, що жінки мають право бути щасливими матерями, але водночас активно реалізуватися у своїй кар’єрі — політичній, громадській, бізнесовій.

Він також закликав чоловіків активно педалювати цю тему, а жінок не бути занадто скромними і відстоювати свої права.

А заслужений журналіст України Марина Кінах переконана: жодне суспільство не може гармонійно розвиватись, якщо в ньому знижується роль жінки та існує незбалансоване співвідношення двох взаємодоповнюючих початків — чоловічого та жіночого. Тому закономірно, що основною ознакою демократичної правової держави є рівні права громадян, закріплені на законодавчому рівні.

У засіданні круглого столу також брали участь представники іноземних громадських організацій з Японії, Іспанії, Литви, які поділилися власним досвідом миротворчої діяльності жінок та розповіли про їх значення в суспільно-політичному та економічному житті їхніх країн.