Після інавгурації, у понеділок, Президент України Володимир Зеленський провів низку переговорів з іноземними делегаціями, які приїхали до Києва на церемонію. Це були перші сигнали глави держави для міжнародних партнерів.

Про важливість посилення санкцій проти РФ, протидію агресії Кремля на Донбасі та перспективи деокупації Криму В. Зеленський говорив із віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовічем. «Як Президент України розраховую на подальшу підтримку Єврокомісії у рамках переговорного процесу між Україною, ЄC та РФ з метою укладення контракту на транзит російського природного газу газогонами України після 2019 року. Ми також будемо вдячні за солідарну позицію ЄC у питанні протидії реалізації будівництва газопроводу «Північний потік-2», — зауважив глава держави, інформує його прес-служба. Він наголосив, що нині перед нашою державою стоїть кілька викликів, першим з яких є закінчення війни на Донбасі.

Президент відзначив, що Україна сподівається на продовження співпраці з ЄС і зауважив, що для цього українська сторона готова проводити додаткові зустрічі. «Щоб Європейський Союз знав і не сумнівався, що Україна готова йти правильними, чесними кроками до ЄС», — додав В. Зеленський.

Окрім того, глава держави зустрівся із Президентами Литви, Латвії, Естонії, Грузії, Угорщини — Далею Грібаускайте, Раймондсом Вейонісом, Керсті Кальюлайд, Саломе Зурабішвілі, Яношем Адером. Серед тем обговорення — міжнародний тиск на Москву, продовження реформ, просування України до ЄС і НАТО.

Відбулася зустріч із представниками Адміністрації та Конгресу США. В. Зеленський зауважив, що у боротьбі із агресією РФ нам потрібна допомога Вашингтона. Також він додав, що готовий втілювати прозорі, відкриті й демократичні реформи в Україні.

Фото: www.president.gov.ua