Сівбу проса завершили на Вінниччині. За інформацією обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, культура під урожай-2019 займає тисячу гектарів — значно більше, ніж торік. Вигідна ціна на пшоняні крупи спонукала аграріїв переглянути структуру сівозмін. За кілограм пшона на ринку просять 35—38 гривень. У магазинах продають ще дорожче — по 41—43 гривні. Загалом вартість пшона зросла протягом року у 2—2,5 разу.

Тим часом насіння гречки поклали в ґрунт на 15 відсотках з прогнозованих 6,6 тисячі гектарів. Дощі заважають працювати. Фахівці припускають: не на всіх відведених ділянках вдасться завершити сівбу, бо минають оптимальні строки робіт. Торік з площі 7,5 тис. га намолотили понад 117 тис. тонн зерна гречки. Нинішньої осені такої кількості, напевне, не зберуть. Чи позначиться це на вартості круп, покаже час.

В області завершують сіяти кукурудзу і соняшник. Їх плантації також стануть трохи більшими, ніж торік, як, до речі, і сої, сівбу якої треба провести ще на третині запланованих площ.