Відкривши вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Володимир Гройсман нагадав, що у понеділок, 20 травня, ухвалив рішення подати у відставку і сказав: у середу, 22 травня, передасть відповідну заяву до Верховної Ради.

«Минулі три роки були непростими як для кожного українського громадянина, так і для мене та членів уряду, бо доводилося розв’язувати складні і часом безпрецедентні проблеми», — сказав він та наголосив, що одне з найважливіших завдань, яке вдалося за цей час вирішити, — це змінити тренд від руйнації до зростання економіки. І хоч, на думку В. Гройсмана, трьох років для завершення якісних змін недостатньо, проте уряду вдалося у вкрай важких обставинах російської агресії забезпечити макроекономічну стабільність та економічне зростання, валютні резерви сягнули семирічного максимуму і становлять 20 млрд доларів, втричі збільшився розмір мінімальної зарплати та вдвічі — середньої зарплати, яка перевищила 10 тисяч гривень. 

Водночас прем’єр зауважив, що своїм закликом до уряду подати у відставку Президент Володимир Зеленський очевидно засвідчив, що він та його команда мають свій план реагування на виклики майбутнього. «Ми маємо серйозний державний борг, який створено не нами, але саме нам вдалося знизити його з 80 відсотків до 60 відсотків ВВП, ми маємо серйозні загрози в безпековому та енергетичному секторах», — повідомив глава уряду та зауважив, що завжди був готовий брати на себе відповідальність.

Але, мовляв, за посаду він не тримається, тому в нинішніх умовах для нього було природним явищем подати у відставку.

Водночас прем’єр підкреслив, що поки що працюватиме, робитиме все, щоб забезпечити стабільність у країні. «Де б я не був, для мене Україна — не просто місце на карті. У мене є своє бачення майбутнього, я вірю в те, що робив досі, і все робитиму, щоб боротися за успіх України», — запевнив В. Гройсман.

Після цього члени уряду досить оперативно розглянули питання порядку денного та закрили засідання.

Фото: www.kmu.gov.ua