У вівторок всі міністри від ультраправої Партії свободи вийшли з уряду Австрії. Сталося це після того, як президент країни Александр ван дер Беллен задовольнив подання канцлера Себастіана Курца щодо звільнення міністра внутрішніх справ Герберта Кікля.

В уряді залишилася єдина представниця від правих радикалів — Карін Кнайссль, яка очолює зовнішньополітичне відомство. Вона не є членом цієї партії, але отримала призначення за її партійною квотою. Саме Карін Кнайссль свого часу запросила на весілля президента РФ Путіна й ніколи не приховувала симпатій до Кремля. Власне, «російський слід» і став причиною урядової кризи, розпаду коаліції та проголошення дострокових парламентських виборів, які відбудуться у вересні.

Скандал, який спричинив урядову кризу, спалахнув минулої п’ятниці після того, як німецькі видання Suddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відеозаписи зустрічі, що відбулася в липні 2017 року на Ібіці, повідомляє «Європейська правда». Згідно з цими записами, віце-канцлер Австрії, глава ультраправої Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе зустрічався з росіянкою Альоною Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вона нібито планувала інвестувати не зовсім легальні кошти в Австрії. У суботу віце-канцлер визнав автентичність записів та подав у відставку, а свої дії назвав «п’яною історією».

Посол України в Австрії Олександр Щерба так прокоментував у Фейсбуку те, що нині відбувається в Австрії. «Минулої п’ятниці Австрія побачила й почула немислимі речі. Два провідні політики обговорювали плани масштабного розпродажу країни. З тих пір цю країну лихоманить. Трапилося найгірше: люди втратили довіру до влади і, як результат, могли втратити віру в свою країну». Посол зауважив: в цей момент було неймовірно спостерігати, як у країні включився вироблений «кризовий модус». «Той, хто зганьбив країну, миттєво пішов, не примусив інших нести тягар своєї ганьби. За лічені години були проголошені нові вибори і повне перезавантаження політичної системи».

Президент Александр ван дер Беллен звернувся до нації з простими словами. Вибачився за те, що зробили інші політики. «Ніхто не приходить в політику, щоб бути негідником, але деяким з нас не вистачає сили, аби боротися із спокусами», — сказав він. «Ми, Австрія, — не такі, ми кращі, ніж те, що ми побачили і почули», — сказав президент і запитав: «Якщо ми в себе вірити не будемо, то хто в нас повірить?»