Фото надано прес-службою Університету «Україна».

Cтало доброю традицією проводити у травні великий фестиваль-конкурс студентської творчості Університету «Україна». Нещодавно 16-те «Університетське літо» принесло на своєму крилі свіжі враження та відкриття.

Метою фестивалю є підтримка молодих талантів університету, їхня адаптація та інтеграція в соціальному середовищі, розкриття акторської майстерності, пошук оригінальних зразків художньої творчості, підвищення рівня аматорського мистецтва.

У зеленій чаші університетського дворика, де шумлять вікові сосни, було гамірно і весело: на подвір’ї лунала музика, проводилися майстер-класи — «Основи акторської майстерності», «Писанкарство», «Таємниці кулінарного мистецтва», «Юний робототехнік», «Сьогодення гончарного ремесла», «Здоровий хребет» тощо.

— З чого починаються основи акторської майстерності у студента? —запитую у художнього керівника народного аматорського колективу театру-студії «Данко» Центру художньої творчості Університету «Україна» Андрія Лелюха.

— З творчого розвитку. На першому етапі студент вчиться тримати увагу, тренувати пам’ять та спостережливість. Наступний, другий, стосується загальної координації тіла. Адже відомо, що наш мозок контролює рух. Далі розпочинаються різноманітні психофізичні тренінги, пластика, міміка, сценічне флектування. Взагалі курс акторської майстерності розрахований на п’ять років, а вистави, які підготовлені студентами, — це творчий звіт про їхні досягнення.

— Які з вистав запам’яталися глядачам найбільше?

— «Роксолана», «Жанна Д’Арк», «Шалені равлики», «Небесна геометрія» та багато інших. З ними ми брали участь у всесоюзних та міжнародних театральних фестивалях.

...Чимало студентів та гостей заходу привабив майстер-клас з гончарства. Його представляв Віктор Булгаков, викладач з практичних завдань інженерно-технологічного інституту Університету «Україна». На очах у всіх відбувалося справжнє диво — з м’якого шматка глини народжувався керамічний посуд! А як найкраще прикрасити страви, показали на майстер-класі з декоративної кулінарії (художнього оформлення овочів та фруктів) від інституту харчових технологій.

Майбутні кібернетики продемонстрували діючу модель робота Т-800. Хоча вона не така вже й складна за конструкцією та програмними функціями, проте має свою особливість: робот реагує на холодне та тепле, на позитивно та негативно налаштованих людей. (Останніх кусає за палець.) Поруч з роботом — розроблений в університеті електронний протез, який ще зробить бум у науковому світі! Майстер-клас проводив Максим Петренко, завідувач кібернетичної лабораторії.

У святковому концерті взяли участь народна артистка України, доцент Університету «Україна» Світлана Мирвода, заслужена артистка України, солістка Національної філармонії України Руслана Якобінчук, академічний ансамбль пісні і танцю України Державної прикордонної служби, народний художній колектив естрадно-спортивного танцю «Стелз», учнівський духовий оркестр «Гармонія». Конкурсанти виборювали звання кращих колективів, солістів, ансамблів, дуетів у різних номінаціях, а професійне журі гідно оцінило їхні виступи.

...Невдовзі Університет «Україна» гостинно відчинить двері перед своїми абітурієнтами. Серед гостей були майбутні випускники шкіл Києва та Київщини. Дуже сподіваємося, що вони із цього свята взяли частинку незабутніх вражень та примірили на себе яскраві фарби студентського літа.