Фото надано прес-службою МАН.

Слухачка Малої академії наук України, школярка Єлизавета Лазарова пропонує поєднати водні канали і сонячні батареї в одній універсальній системі. Це дасть змогу підвищити ККД сонячних панелей і зекономити величезну площу. Адже нині у світі сонячні батареї займають 200 млн га, а іригаційні системи (канали) — 165.

Про свої наукові роботи у сфері відновлюваної енергетики Єлизавета та ще понад 70 школярів з усієї України поділилися під час проведення ХХ Міжнародної науково-практичної конференції «Відновлювана енергетика та енергоефективність у ХХІ столітті», повідомляє прес-служба МАН.

«Я пропоную встановлювати сонячні батареї на стінках, на дні чи на поверхні води в каналах. Таким чином буде знівельовано багато недоліків сонячних батарей, адже в каналах — вода проточна, і вона слугуватиме лінзою для сонячних панелей. ККД підвищиться з 15% до 20%», — розповідає дівчина.

Молода дослідниця вже отримала патент на свою розробку.

Ще одна столична школярка Варвара Бабич поєднала в одній електростанції вітрогенератор та сонячні батареї, щоб отримувати більше енергії.

«Моя ідея унікальна тим, що я причепила сонячні батареї не під чи на вітрогенератор, а я поставила їх на лопаті вітрогенератора, завдяки цьому вони не тільки вловлюють світло, а ще й краще охолоджуються за рахунок постійних поривів вітру і час експлуатації набагато збільшується», — розповіла Варвара. Дівчина додає, що сонячні батареї, займаючи приблизно третину площі лопаті, додають ще 30% енергії до тієї, яку виробляє вітрогенератор.

За словами президента Малої академії наук України Станіслава Довгого, Мала академія об’єднує понад 250 тисяч школярів і дуже важливо, що вони вже сьогодні починають замислюватись над такими важливими для держави проблемами, як відновлювана енергетика.