Міністерство освіти скасувало обмеження для абітурієнтів з глибинки щодо визначеного терміну реєстрації у населених пунктах, що дає право для застосування сільського коефіцієнта (СК). Водночас МОН звернулося з листом до директорів департаментів, начальників управлінь освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій з проханням до 1 червня верифікувати списки закладів загальної середньої освіти, що розташовані на території сіл відповідної області.

Цей перелік розміщено на офіційній сторінці Міністерства освіти і науки України за посиланням http://bit.ly/verification2019, інформує прес-служба відомства. Результати перевірки або інформацію про зміни необхідно надіслати до 1 червня на адресу директорату вищої освіти.

Нагадаємо, що сільські мешканці кілька років тому отримали певні преференції при вступі до вишів. Абітурієнтам, які мають право на сільський коефіцієнт, додають по кілька одиниць до загального конкурсного бала. Втім, СК поширюється лише на села і не поширюється на мешканців селищ.

Як роз’яснив керівник директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров, «цього року, як і раніше, серед коригувальних коефіцієнтів є сільський — для тих вступників, які зареєстровані в селі та в рік вступу здобули повну загальну середню освіту в школі, розташованій на території села. СК дорівнює 1,02 та 1,05 — для спеціальностей, яким надається особлива підтримка держави. Щоб підтвердити право на сільський коефіцієнт, вступнику треба буде завантажити в електронний кабінет або подати разом з паперовою заявою Довідку про реєстрацію місця проживання особи. Її форма є в додатку 13 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 2 березня 2016 року № 207».

Перелік шкіл, учні яких мають право на сільський коефіцієнт, мають завантажити на сайт ЄДЕБО — Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Тож в електронних кабінетах випускників таких закладів автоматично з’являтиметься повідомлення про можливість застосування СК.

Дещо змінено умови і для вступу до магістратури. Так, єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови обов’язковий для вступу в магістратуру на спеціальності галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини», «Культура і мистецтво» (крім мистецьких спеціальностей), «Богослов’я», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування». Водночас єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) з права та загальних навчальних правничих компетентностей складатимуть вступники за спеціальностями «Право» та Міжнародне право». Останній іспит складається з 2 блоків — тесту із загальних навчальних правничих компетентностей татесту з 8 базових правничих дисциплін.

Нагадаємо, що реєстрація для вступу до магістратури за технологією ЗНО триває — вона завершиться о 18-й годині 3 червня. Кожен вступник має скласти 2 іспити — з іноземної мови та фахове вступне випробовування.

Реєструють вступників до магістратури у приймальних комісіях вишів. Основна сесія єдиного вступного іспиту з іноземної мови відбудеться 2 липня (у дві зміни), а єдиного фахового вступного випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей — 4 липня.

Вл. інф.