Під час круглого столу, який відбувся в Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, говорили про стан функціонування Пенсійного фонду. У заході взяли участь члени комітету, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Рахункової палати, Пенсійного фонду та обласних головних управлінь Пенсійного фонду, Державної служби зайнятості, Фонду соціального страхування, наукових установ, організацій роботодавців, профспілок та інших громадських організацій, засобів масової інформації.

Відкриваючи засідання, член комітету Наталія Королевська порушила питання необхідності обговорення наслідків проведення оптимізації органів Пенсійного фонду для працівників цих органів і для населення, що ними обслуговується. Звернула увагу й на повернення функції адміністрування єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування від органів Державної фіскальної служби до органів Пенсійного фонду. Народний депутат наголосила: центральним органам виконавчої влади потрібно врегулювати систему пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам за минулий час. Йшлося також і про використання та спрямування коштів, які надійшли за рахунок розмитнення автотранспортних засобів, виконання судових рішень тощо.

Голова правління Пенсійного фонду Євгеній Капінус ознайомив присутніх з основними показниками та напрямами діяльності Пенсійного фонду. Зокрема, у своєму виступі він акцентував увагу на таких питаннях, як результати оптимізації діяльності (кількість територіальних управлінь, чисельність працівників, навантаження та рівень заробітної плати) та її вплив на якість надання послуг; результати проведення індексації пенсій; здійснення одноразової виплати; виплати субсидій; пенсійне забезпечення внутрішньо переміщених осіб тощо. Він зазначив, що з початку 2019 року органами Пенсійного фонду проведено вже три перерахунки: для пенсіонерів старших за 65 років, страховий стаж яких становить для чоловіків понад 35 років, для жінок — понад 30 років, індексація пенсій з 1 березня та автоматичний перерахунок пенсій з 1 квітня працюючим пенсіонерам.

Представники головних управлінь Пенсійного фонду поінформували, що, незважаючи на складність, значне навантаження та напруженість у роботі, покладені на них функції виконуються повною мірою. Нововведенням є те, що поза межами територіальних управлінь створюються віддалені робочі місця для працівників фонду, зокрема в об’єднаних територіальних громадах, ЦНАПах, агентських пунктах, приміщеннях банків, поштового зв’язку, бібліотеках, підприємствах, установах, організаціях тощо. З 2019 року органи Пенсійного фонду виконують нову додаткову функцію щодо виплати пенсіонерам житлових субсидій у грошовій формі. А представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко, поміж іншого, зосередила увагу присутніх на вирішенні питання повернення заборгованості пенсіонерам за рішеннями судів, прийнятих у справах щодо пенсійного забезпечення.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.