У четвер сайт Фонду «Повернись живим» оприлюднив інформацію про те, що командири військових частин ЗСУ отримали документ, згідно з яким вони мають провести опитування підлеглих щодо їх ставлення до можливих перемовин з «ЛНР/ДНР» та результати опитування подати до 16:00 24 травня цього року. Цю скандальну новину швидко підхопили ЗМІ. А вже надвечір того ж дня надійшла досить швидка реакція Генштабу ЗСУ у вигляді заяви начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенанта Руслана Хомчака (до речі, його саме у той день зранку представили керівному складу ГШ), яку опубліковано на сторінці Генштабу у Фейсбук.

«Збройні Сили України та я особисто від Президента України — Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України — жодних вказівок щодо проведення досліджень стосовно ставлення військовослужбовців Збройних Сил України до можливих перемовин з так званими ЛНР/ДНР та Російською Федерацією не отримували. Адже зазначене питання не належить до компетенції Збройних Сил України», — йдеться в ній.

Хомчак також повідомляє, що за його дорученням з’ясовано, що 17 травня 2019 року на нараді керівного складу ЗСУ начальником Генштабу було поставлено завдання — провести аналіз даних наявних соціологічних досліджень стосовно підтримки громадянами України ведення перемовин з так званими ЛНР/ДНР з можливими наслідками для України. Отже, завдання було проаналізувати дані вже проведеного серед громадян соцдослідження, а не опитувати військових на цю тему.

«Утім, деякими посадовими особами було перекручено зміст поставленого вище завдання та визначено неправомірне рішення. За моїм дорученням телеграму відповідного органу військового управління із провокаційним змістом було відмінено та відкликано», — зазначає у своїй заяві Хомчак.

Він запевняє, що жодних вказівок від Президента щодо проведення досліджень стосовно ставлення військовослужбовців ЗСУ до можливих перемовин з так званими ЛНР/ДНР та Росією в Генштабі не отримували.

Вл. інф.