Змиті посіви цукрових буряків на десятках гектарів у Городенківському районі, вилягла озимина в Тлумацькому — квіточки порівняно з тим, якої шкоди загалом завдала сільському господарству повінь на Івано-Франківщині. Найбільше постраждали Калуський, Богородчанський, Надвірнянський і Тисменицький райони. Після злив вода досі стоїть на полях і городах. Де зійшла — земля вкрита мулом і сміттям.

Масштаби збитків вражають. Особливість Прикарпаття в тому, що місцевість гориста, тож після злив вода зносить ґрунт у видолинки та карстові утворення. Під час обльоту гелікоптерами видно, як поля перетворилися на озера. Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Івано-Франківської ОДА Володимир Стебницький повідомив, що затоплено понад 2000 сільгоспугідь, 6137 присадибних ділянок. Представники органів місцевої влади продовжують подворові обстеження, фіксують втрати.

У Калуському районі найбільше постраждало село Бережниця Новицької ОТГ, де затоплено понад 18 га присадибних ділянок. «Такої зливи, а опісля ще й граду, не пам’ятає ніхто. У багатьох господарів загинули свійські тварини. Збило садовину, понищило виноградники. Люди в паніці. Врожаю не буде», — бідкається мешканець села Василь П’ятничко.

Село Підгірки Калуського району постраждало від розливу річки Млинівка. Мешканці обурені: збитки були б менші, якби влада вчасно звернула увагу на штучно створені загати, інтенсивну забудову та захоплення прибережної зони. У селищі Вигода Долинського району градом трощило все підряд. Тут зафіксували льодяну кулю розміром із куряче яйце. У Богородчанському районі наробила шкоди не тільки річка Бистриця Солотвинська, а й потічки. Досі затоплені сільгоспугіддя в низинних селах. У Жураках навіть знесло хату.

«Практично протягом сорока днів — дощі. Деякі господарства не встигли висіяти сою та кукурудзу на підготовлених полях, хоч оптимальний термін минув. Та й сходи ярих культур слабенькі, зливи вимили міндобрива. Неможливо проводити захист рослин від шкідників та хвороб, підживлювати. Подекуди техніка застрягла на полях. Отож по ранніх культурах ситуація критична. Надія на озимину, хоч поля загущені та забур’янені, рослини хворіють. Якщо дощі припиняться, то врожай озимих культур, хоч і дещо гірший від минулорічного, але буде», — підсумовує голова постійної комісії Івано-Франківської облради з питань агрополітики і земельних відносин Іван Приймак.

В управлінні з надзвичайних ситуацій ОДА тим часом узагальнили масштаби збитків, а фінансисти опрацьовують механізми їх компенсації з обласного бюджету, зокрема сільгосппідприємствам та одноосібникам. Наразі екологічне лихо визначено як регіонального рівня, однак ОДА подала відповідний запит до Кабміну щодо виділення допомоги із держбюджету.

Фото автора.