У четвер прем’єр-міністри Болгарії і Греції Бойко Борисов та Алексіс Ципрас взяли участь у церемонії офіційного відкриття будівництва газового трубопроводу між двома країнами. Він почнеться в болгарському селі Кірково, що за п’ять кілометрів від болгаро-грецького кордону.

Глави урядів символічно почали копати траншею, у яку будуть укладатися труби великого діаметра. До них приєднався і Ягуб Еюбов, перший віце-прем’єр Азербайджану — країни, яка постачатиме по ній більш як 1 млрд кубічних метрів газу на рік. Це гарантує повну енергетичну незалежність балканських країн від поставок газу з Росії, котра не раз використовувала його як політичний шантаж, диктувала свої ціни для Болгарії та інших країн. За необхідності блакитне паливо новим трубопроводом може постачатися для споживачів у Румунії та Україні. Прем’єр-міністр Болгарії наголосив, що проект міжсистемної газової перемички між Болгарією і Грецією, який дістав назву IGB, важливий для всіх країн Балкан. Він значно підвищить надійність поставок газу до всіх країн регіону.

Виконавчий директор проекту IGB з болгарської сторони Теодора Георгієва повідомила журналістам, що всі зацікавлені сторони забезпечили додаткове фінансування будівництва перемички за оперативною європейською програмою «Інновації і конкурентоспроможність». Це 39 мільйонів євро. Крім того, болгарський уряд зі схвалення Єврокомісії видав державну гарантію фінансування цього проекту в розмірі 110 мільйонів євро.

«Сьогодні ми можемо похвалитися успішним вибором підрядників, інженерів-консультантів і будівельного нагляду... Реалізація цього проекту помітно посилить значущість Болгарії у сфері енергетичної політики. Хочу запевнити всіх у тому, що реалізація проекту триває за планом, при дотриманні затвердженого бюджету», — додав Констандінос Караянакос, виконавчий директор IGB з грецької сторони.

Заступник голови Європейської комісії Марош Шефчович у своєму відеозверненні до учасників церемонії назвав початок будівництва газової перемички «історичним моментом для всіх європейців, бо він справить позитивний вплив на міжнародний енергетичний ринок. А також відкриє нові робочі місця в Болгарії і Греції, зблизить економіки країн ЄС».

Прем’єр-міністр Болгарії нагадав, що на території країни також будуються два великі газопроводи, газовий хаб, сховища з великим потенціалом. При цьому Болгарія має свої поклади природного газу, споживає зріджений газ із США. «Мета наявності різних газопроводів полягає в тому, щоб визначальним для ціни на газ став ринок, а ми могли б купувати його за найдешевшою на даний момент ціною», — пояснив Бойко Борисов.

Нова газова перемичка між Болгарією і Грецією становитиме 182 кілометри. Майже 150 кілометрів труб буде прокладено болгарською територією, решта — грецькою, де початковим пунктом стане місто Комотіні. Із уже діючою болгарською газотранспортною системою новий відрізок газопроводу буде з’єднаний біля міста Стара Загора. Параметри технічної потужності перемички — від 3 до 5 мільярдів кубометрів. Загальна вартість проекту IGB — 220 мільйонів євро.