Чорногорське місто Будва вважається перлиною Адріатичного узбережжя не тільки країни, а й усього Балканського півострова. 

Засноване майже 2500 років тому воно є одним із найстаріших поселень на Адріатичному морі. Тут є все для приємного відпочинку — обладнані морські пляжі, зручні готелі, ресторани, бари, дискотеки. А тим, хто цікавиться історією і любить тишу, туристичні агентства пропонують різні екскурсії Старим містом, яке будувалося предками на півострові й зараз майже з усіх боків омивається морем, що надає йому додаткової романтичності. Архітектура тут типово венеціанська й середземноморська. Усі будівлі Старого міста оперізують кріпосні стіни, а його вузькі вулички нагадують візерунки звивистої павутини, серед якої можна блукати годинами.

На жаль, принади Будви доступні навіть не всім чорногорцям, які живуть в інших містах. Річ у в тому, що ціни в готелях, ресторанах, крамницях тут набагато вищі, ніж по країні. І з кожним роком вони дедалі зростають. І навіть вхід до старої частини Будви цього року за рішенням міської ради став платним. З 20 травня бажаючим погуляти вулицями Старого міста доводиться щоразу платити по одному євро. Небагато, але неприємно, як стверджують самі чорногорці. Щоправда, депутати місцевої Скупщини зберегли можливість безплатного входу для деяких категорій туристів — це діти до семи років, інваліди, організовані групи школярів, дипломати, а також відпочивальники, які поселяються на кілька днів у готелях чи приватних будинках у Будві й платять до міської скарбниці туристичний збір, що становить один євро на добу.

Тепер на одному з входів до Старого міста — спеціальний пункт, через який, заплативши євро, можна потрапити туди. Всі зібрані кошти спрямовуватимуть на підтримання чистоти в історичній частині Будви, ремонт вулиць і старовинних будівель.