Національна аерокосмічна адміністрація США (НАСА) оголосила 23 травня про намір відправити 2024 року нову місію космонавтів на Місяць. Серед космонавтів, які зможуть ступити на місячну поверхню, уперше буде жінка.

Плановано, що програма, яку назвали «Артеміда», почнеться 2020 року із запуску на супутник безпілотного зонда «Артеміда-1». На своїй сторінці у Твіттері НАСА також проанонсувала запуск пілотованої капсули та п’ять запусків приватних космічних компаній, які згідно з укладеними з НАСА контрактами мають доправити на Місяць будівельну техніку для місячної міні-станції Gateway («Шлюз»).

Раніше директор НАСА Джим Брайденстайн заявив: «Ми вирушимо на Місяць у наступному десятилітті з інноваційними, новими технологіями й системами, щоб дослідити більше частин на поверхні Місяця, ніж будь-коли. Цього разу, коли ми вирушимо на Місяць, ми залишимося. Ми використовуватимемо ті знання, які здобудемо на Місяці, для наступного гігантського стрибка — відправлення астронавтів на Марс».

Говорячи про бюджет космічного агентства, він заявив, що NASA почне з невеликих комерційних запусків уже цього року. В NASA додали, що в бюджеті заплановані кошти на вивчення Землі й Сонця, повідомляє «Радіо Свобода».