Автор книжки «Крізь пекло війни та судів. Шлях нескорених» Василь Нагорний.

Фото інтернет-видання «Волинські новини».

У Луцьку відбулася презентація книжки адвоката, журналіста та волонтера Василя Нагорного про українських воїнів «Крізь пекло війни та судів. Шлях нескорених». Матеріал для неї автор почав збирати відколи допомагає бійцям російсько-української війни, тобто із середини 2014-го. Прототипами героїв є бійці 51-ї, 24-ї та 28-ї ОБМР, здебільшого вихідці з Волині.

— Книга писалася так, щоб більшість її героїв могли себе впізнати, бо в 2014 році в багатьох ситуації були схожими. Дехто вже пише, що книжка про 51-му ОМБР, але це не так, вона не про 51-шу бригаду, але присвячена їй. Книга про те, як потрібно берегти свою честь, вона закликає нас боротися. І найголовніше, що цього вчать прості хлопці з волинських сіл. Моя книжка — це пам’ятка про події, людей, життєві обставини, адже теперішня війна — це кривава сторінка в житті нашої держави, ба більше, в житті кожного з нас, — розповідає Василь Нагорний.

— Я пишаюся тим, що з Василем Нагорним ми друзі. У 2014 році були великі проблеми, було складно, особливо морально, коли ти бачиш звідусіль незаслужені страждання наших вояків, ігнорування з боку держави, байдужість з боку основної частини суспільства. Тоді він на волонтерських засадах допомагав хлопцям. Він був з ними, коли майже всі відвернулися. Василь підійшов до цього як громадянин, патріот. І цю книжку вистраждав разом із бійцями 51-ї ОМБР, пропустив їхній біль через своє серце, і я впевнена, що книжка зачепить кожного читача. У цій ситуації мені шкода, що наша державна книжкова політика неуважна до таких видань: немає підтримки авторів, а це свідчить про проблеми у суспільстві, — зауважила на презентації представник Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук.

— Завдяки Василю Нагорному багато хто відкриє для себе розуміння війни по-новому. Не з голлівудських фільмів чи мильних опер, а з реального життя, життя тих хлопчаків, які ще вчора були простими хлопцями із сусіднього села, а сьогодні вони — Герої нашого часу, — зазначив кандидат історичних наук, науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Богдан Зек.

Василь Нагорний наголошує, що, беручись до роботи, ставив перед собою не комерційну ціль, а насамперед прагнув зберегти пам’ять та популяризувати подвиги українських воїнів.