Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА

Про це заявив на брифінгу після Погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Він відзначив, що проект Виборчого кодексу, який передбачає відкриті партійні списки, опрацьовувала впродовж декількох місяців робоча група, яку було створено розпорядженням Голови Верховної Ради, до неї входили фахівці у сфері права. Парубій нагадав, що у березні опрацювання поправок до проекту Виборчого кодексу було завершено, і його розгляд у сесійній залі зупиняє наразі лише відсутність рішення профільного комітету. «Це наш борг нинішнього скликання Верховної Ради України, це дуже масштабний законопроект, який стосується не тільки парламентських виборів, а й виборів до місцевих органів влади, і виборів Президента, і всієї системи організації виборчого процесу в Україні, — сказав Андрій Парубій. — Уперше такі ініціативи уніфіковані в одному документі — у Виборчому кодексі. І сподіваюсь, що зможемо розглянути всі правки і прийняти позитивне рішення».

Голова Верховної Ради також дав доручення Комітету з питань Регламенту невідкладно розглянути законопроект про тимчасові слідчі комісії. До другого читання подано приблизно 650 правок. «Це дуже важливий закон, бо в ньому передбачена й уніфікація контрольної функції парламенту через створення ТСК, і є окремий розділ про імпічмент президента, — зауважив Парубій. — Це також наш борг, і сподіваюся, що Верховна Рада зможе прийняти закон про ТСК. Верховна Рада має працювати і приймати необхідні для країни рішення».

Відповідаючи на запитання, чи встигнуть до парламентських виборів депутати змінити правила виборів, А. Парубій не виключив, що розгляд Виборчого кодексу в парламенті може бути тривалим, можливо, і два тижні. Однак Голова Верховної Ради сподівається на те, що в ухваленні кодексу зацікавлені представники всіх фракцій, і депутати наполягатимуть не на кожній своїй поправці. «Сподіваюся, що ще в межах цієї сесії, до 14 липня, зможемо ухвалити Виборчий кодекс, — заявив Парубій. — Це наш обов’язок і відповідальність. Ще цей склад Верховної Ради має прийняти закон про відкриті списки. Виборчий кодекс стосується не лише парламентських виборів, а і до місцевих органів влади».

Коментуючи чергове звернення Президента Володимира Зеленського до депутатів через Фейсбук, у якому він звинуватив їх у тому, що вони остаточно знищили легітимність Верховної Ради, Андрій Парубій запевнив: «Верховна Рада не буде реагувати на пасквілі, а буде працювати за законодавчим планом. А я ще під час розгляду закону про мову говорив, що після нього Верховна Рада перейде до розгляду Виборчого кодексу і закону про ТСК. І Верховна Рада буде працювати незалежно від зміни прізвища ще одного суб’єкта законодавчої ініціативи».

Голова Верховної Ради також повідомив, що звіт Рахункової палати парламент може заслухати у середу, 29 травня.