Регіональна комісія з питань ТЕБ та НС попередньо класифікувала паводок на Закарпатті як надзвичайну ситуацію регіонального рівня. За орієнтовними даними, збитки від стихії водному господарству становлять до ста мільйонів гривень, а приватному сільському господарству — майже 50 млн грн.

— Стихійне лихо зачепило 94 населені пункти в десяти районах Закарпаття, — заявив в. о. голови ОДА Я. Галас. — Паводкова хвиля остаточно ще не залишила область, більше того, у вівторок і середу прогнозуються зливи. Однак рівень води в річках, які протікають у зонах ризику (передусім низинна течія Боржави в Іршавському та Виноградівському районах) почав знижуватися. Про точну суму завданих збитків можна буде говорити після документування всіх пошкоджених об’єктів.

Регіональна комісія ТЕБ та НС одноголосно ухвалила рішення попередньо класифікувати теперішній паводок як надзвичайну ситуацію. Це рішення дає підстави звернутися до Кабміну із проханням виділити кошти для ліквідації наслідків стихії.

Тим часом

Закарпатська ОДА звернулася до Міноборони з проханням розглянути можливість відстрочки від призову на строкову службу юнаків із підтоплених паводком районів.

— Люди щойно пережили стихійне лихо, їм потрібно відновлювати пошкоджене господарство, — цитує таке рішення в. о. очільника області Ярослава Галаса прес-служба ОДА.

За законодавством, ідеться в повідомленні, солдати-строковики до бойових дій на Донбасі не залучаються, тому відстрочка не вплине на обороноспроможність країни.