За попередніми підсумками, Європейська народна партія (ЄНП) та Прогресивний альянс соціалістів і демократів уперше втрачають більшість і не зможуть сформувати «велику коаліцію» без підтримки інших сил на тлі збільшення підтримки лібералів, зелених і націоналістів, інформує «Європейська правда».

ЄНП втратила 39 мандатів і в новому парламенті може бути представлена 179 депутатами, а Прогресивний альянс соціалістів і демократів втратив 25 мандатів — їхня група може зменшитися до 150. Третє місце у «Альянсу лібералів і демократів для Європи» — вони отримають 107 місць. «Група Зелених» збільшила свою присутність — у них 70 мандатів.

Водночас понад 100 мандатів одержують антиєвропейські сили. Зокрема, група «Європа свободи та прямої демократії», до якої входять італійський «Рух 5 зірок» і британські прихильники Brexit, отримає 53 місця.

Однак проєвропейські партії все одно матимуть більшість місць в ЄП, в основному завдяки хорошому результату ліберального блоку ALDE, і, зокрема, рішенню партії президента Франції Еммануеля Макрона приєднатися до групи.

Хоча у Франції партія Макрона на один відсоток, але програла ультраправим на чолі з Марін Ле Пен, яка є прихильницею Росії. У Німеччині переміг блок ХДС/ХСС канцлерки Ангели Меркель, але з рекордно низьким результатом. У Великій Британії найбільше голосів отримала партія прихильників Brexit.

Головним сюрпризом виборів стала рекордно висока явка — майже 51 відсоток. Це на вісім процентних пунктів більше, ніж п’ять років тому. Напередодні із закликами прийти на вибори виступали представники різних країн та професій. Зокрема, на Каннському кінофестивалі кінорежисери, актори та представники кіноіндустрії оприлюднили маніфест, де наголосили на важливості голосування (на знімку). Загалом звернення підписало майже 500 осіб.

Очільник українського МЗС Павло Клімкін заявив: результати виборів до ЄП свідчать, що більшість у ньому становитимуть прихильні до України депутати. «Беру телефон і починаю поздоровляти багатьох друзів, яким вчора дали кредит довіри європейські виборці. Принагідно й наріжу їм завдання по підтримці України. В новому складі Європарламенту наші друзі безумовно переважають. Запорука нашого спільного успіху — дружба і європейські цінності», — написав міністр у Твіттері.

Фото з офіційного сайту Європарламенту.