Судно з вантажем нафти із грудня 2018-го утримувалося ЗС Єгипту в районі Айн-Сохна. Екіпаж складався з 31 особи, серед яких 17 українців, два кримські моряки, 11 громадян Індії, Філіппін і Шрі-Ланки та один громадянин Азербайджану.

Завдяки зусиллям Посольства України в Арабській Республіці Єгипет і працівників консульської служби України в тісному співробітництві з дипломатичними відомствами країн, чиї представники були в екіпажі, вдалося добитися вирішення цієї ситуації.

За інформацією екіпажу, танкер було затримано ВМФ Єгипту через ненавмисний і випадковий вхід у територіальні води Єгипту 18 грудня 2018 року. Пред’явлено позов за перетинання вод Єгипту на 56 мільйонів доларів, які має заплатити судновласник. Власник судна й фрахтувальник вели переговори з флотом Єгипту, щоб звільнити судно й організувати зміну екіпажу.

19 травня від екіпажу надійшла інформація, що танкер з вантажем сирої нафти плановано перемістити в невідомому напрямку. Представники ВМС на борту танкера попередили про можливе застосування сили, оголосили про розвантаження судна і обмеження руху екіпажу. За словами капітана, офіцери флоту Єгипту погрожували зброєю команді. Вони наказали розділитися на дві групи й зібратися у двох приміщеннях. Незважаючи на погане самопочуття деяких членів команди, військові відмовили допускати лікаря у відповідь на прохання моряків.

Частина моряків (10 осіб, серед яких п’ять українців) була переміщена на іншу військову базу. Після проходження всіх формальностей, під контролем дипломатичних служб України та інших держав, чиї громадяни входили в цю групу, їх було поміщено в готель, і вчора українці прибули в Одеський аеропорт.

ВМС Єгипту, утримуючи решту екіпажу в приміщеннях на судні, самотужки перегнали танкер і вивантажили нафту, поле чого частину екіпажу, що залишилася, разом з українським капітаном було знято з борту. Всі вони в готелі чекають оформлення документів і повернення додому.

Одеса.