Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко наголосила на актуальності історичних студій для конструювання політики сьогодення та унікальному значенні культурної дипломатії у просуванні державних інтересів.

Про це вона сказала у вітальному слові під час презентації книжки Тіни Пересунько «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія капели Олександра Кошиця (1919—1924)» на IX Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал».

«Українці — нація марафонців. Історія нашого державотворення сягає тисячоліть. Україна назавжди!» — наголосила Ганна Гопко та висловила вдячність авторці, видавництву, присутнім на заході науковцям за внесок у відкриття неоціненної спадщини.

«Декомунізація, відкриття архівів СБУ, культурне і духовне відродження нації — це ті здобутки Революції Гідності, які ми зобов’язані зберегти і примножити», — додала голова Комітету у закордонних справах.

Якраз за ініціативи Ганни Гопко в лютому цього року в комітеті було проведено круглий стіл щодо сучасного стану культурної дипломатії в Україні, який об’єднав керівників усіх провідних державних установ, дотичних до цієї сфери. Профільний у цій царині Український інститут було відкрито за активного сприяння Комітету у закордонних справах. У стінах парламенту на початку року відбулась виставка «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України».

У презентованій книжці міститься унікальна хроніка тріумфального турне Української республіканської капели під орудою диригента Олександра Кошиця у країнах Західної Європи, Північної та Південної Америки у 1919—1924 роках. Гастролі капели як представницької державної інституції Української Народної Республіки ініційовані Головою Директорії і Головним Отаманом військ УНР Симоном Петлюрою з метою протидії російській пропаганді та промоції української незалежності в Європі. Саме завдяки цим гастролям світ уперше почув «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.