На знімку: під час відкриття виставки — Володимир Гурін (ліворуч) і Михайло Ілько.

Фото автора.

Виставка відомого київського художника Володимира Гуріна незвичайна, але цікава й приваблива вже тим, що, за словами самого митця, «це проект на трьох». 

А щоб краще пояснити сказане, доречно буде процитувати мистецтвознавця Олексія Титаренка: «Володимир Машіка пише сакральну музику. Сучасне вухо розрізняє вже дванадцять нот і дванадцять композицій Машіки про те, з чого починається Родина.

Родина у нас одна — Божий світ... В. Гурін створив дванадцять чудернацьких різнокольорових об’єктів. Чудернацьких — від слова «чудо»... Гурін — абсолютно інтуїтивний художник. Сказати не може, але відчуває кожен звук як колір. Саме про це колись мріяв Олександр Скрябін». Аби далі продовжити знайомство з цією дивовижною мистецькою експозицією і водночас дізнатися, чому саме на Закарпатті вперше виставляються ці твори, ми повинні одразу ж сказати таке. Володимир Машіка — ужгородець. Молодий. Навчається в аспірантурі Київської консерваторії під орудою всесвітньо відомого композитора, Шевченківського лауреата, народного артиста України, Героя України, також закарпатця Євгена Станковича. Твори Машіки виконує донька художника Марійка Гуріна. Тому це і є проект на трьох, оскільки саме висока фаховість доньки й спонукала батька взятися за таку роботу. І, за його ж словами, візуалізувати музику в художні твори. «Я дуже вдячний Володимиру Машіці, котрий надихає мене творити», — зізнається В. Гурін.

Варто додати, що батько Володимира Василь Гурін (відійшов у кращий світ рік тому) — народний художник України, академік, знаний митець. Тож син, як бачимо, успішно продовжує родинну традицію.

До речі, визначився ще один привід, чому цей вернісаж триває саме в Ужгороді. Адже Володимир Гурін і Михайло Ілько, власник арт-галереї, навчалися разом, на початку 90-х мали спільну виставку і дружать досі. І ця творча й людська дружба приносить добрі плоди.

— Мене приємно вразили твори Гуріна, — ділиться з кореспондентом «Голосу України» заслужений художник України ужгородець Антон Ковач. — Це вишукане поєднання рельєфності з кольором свідчить про новизну і високу фаховість. Це мистецтво європейського рівня. 

Ці твори, за задумом художника, експонуватимуться у вересні в Києві на виставці-аукціоні.

Приємно зазначити, що окремі твори В. Гуріна демонструвалися на вернісажах у Парижі, Китаї, Німеччині й США.

Ужгород.