Ударний вертоліт МІ-24 56-го окремого вертолітного загону ЗСУ в складі UNMIL патрулює місцевість у районі Грінвіл (Ліберія).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

В Україні мало знають про те, що наша держава зробила значний внесок у встановлення миру в найвіддаленіших куточках світу.

Починаючи з 1992 року, понад 44 тисячі військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у більш як 26 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки. Наші «блакитні шоломи» виконували бойові завдання в країнах колишньої Югославії (Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія, Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Судан, Ліберія та Кот-д’Івуар), у країнах Близького і Середнього Сходу (Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак) та інших регіонах. За цей час у таких місіях загинули 54 українські військовослужбовці.

У коментарі «Голосу України» начальник армійської авіації Сухопутних військ ЗС України генерал-майор Ігор Яременко, який не раз брав участь у миротворчих місіях, підтвердив, що про значний внесок наших військових у мир на планеті в Україні справді не дуже обізнані. Більше того, їхню роль часто применшують. «Деякі кажуть, що військові їздять туди, мовляв, заробляти гроші. Але, знаєте, коли побуваєш у країнах, де розташовані наші місії, то розумієш, що ми, передусім, несемо туди мир», — розповів він. За його словами, участь у таких місіях підвищує міжнародний імідж нашої держави.

«В ООН завжди вражаються нашим ставленням до служби, до своєї справи. Дивлячись на нас, вони розуміють, що ми люди слова», — сказавв Ігор Яременко. На запитання: «Чи потрібно Україні й далі продовжувати брати участь у миротворчих місіях ООН?» відповів не вагаючись: «Обов’язково. Ми переходимо на стандарти НАТО, а вся ООН працює на стандартах Альянсу. Це дає нам змогу вивчити їх зсередини».

Нині понад триста українців беруть участь в операціях під егідою ООН та НАТО. Найбільше наших «блакитних шоломів» у Демократичній Республіці Конго, де у вертолітному загоні служать 250 військових. Другий за чисельністю — інженерний підрозділ у Косово (40 осіб). Крім того, українські військовослужбовці представлені в інших миротворчих та безпекових місіях. Серед них — місія НАТО «Рішуча підтримка» в Афганістані, в регіоні Аб’єй (Судан), на Кіпрі тощо. Ще 10 наших військових спостерігачів несуть службу в зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова.

Особливе значення для українських миротворців мала місія у Ліберії. 2004 року Україна направила до цієї африканської країни 260 військовослужбовців і 14 вертольотів, пізніше кількість миротворців було збільшено до 301. До 2018 року відбулося 23 ротації контингенту, екіпажі здійснили понад 55 тисяч вильотів. Службу в 56-му окремому вертолітному загоні пройшли понад 5,5 тисячі військовослужбовців ЗСУ. Прикметно, що українські вертолітники покидали цю країну останніми.