Організація Network 20/20 (США) опікується питаннями міжнародної співпраці. Захід відбувався у форматі круглого столу за ініціативи голови Комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець.

Учасники зібрання, а це народні депутати, представники Національної академії медичних наук, Української медичної експертної спільноти, Всеукраїнського лікарського товариства, професійних медичних асоціацій та спілок працівників охорони здоров’я, Українського союзу промисловців і підприємців, а також фахівці, експерти, науковці та практики, обговорили нагальні питання реформування системи охорони здоров’я в Україні.

Відкриваючи засідання, очільниця профільного комітету О. Богомолець зазначила: головним критерієм успішності медичної реформи має бути збільшення тривалості життя населення. Нині, за її словами, ці показники в нашій країні є одними з найнижчих у Європі. Невтішною є і їхня динаміка. «Населення скорочується невпинними темпами, — зауважила парламентарій. — Щороку нас стає на 200—300 тисяч менше. І це не враховуючи процеси від’ємної міграції». Водночас, зазначила вона, в світі є приклади інших країн, яким вдалося збільшити тривалість життя, тож і ми це можемо зробити. На думку голови комітету, «збільшення тривалості життя і зменшення смертності є головним критерієм оцінки ефективності державної політики і ефективності реформи медичної галузі. І без цього рух нашої країни вперед неможливий».

О. Богомолець повідомила, що вже розроблено стратегію, яка дозволить зменшити смертність і збільшити тривалість життя. Одним з елементів цієї стратегії є закон про загальнообов’язкове державне медичне страхування, без якого доступності медицини не буде.

Народний депутат назвала низку позитивних змін, що впроваджуються під час реформи: зміна моделі фінансування, впровадження закону про закупівлі через міжнародні організації, програма «Доступні ліки» та інші. Водночас вона висловила свої зауваження щодо їх реалізації.

Національні експерти у сфері охорони здоров’я та професійних медичних асоціацій під час круглого столу поінформували членів делегації Network 20/20 про своє бачення позитивних і негативних наслідків розпочатого реформування системи охорони здоров’я України. Говорили й про шляхи подолання недоліків. Вони підкреслили необхідність формування належної системи фінансування галузі охорони здоров’я, розвитку й підтримки кадрового потенціалу, розробки єдиних стандартів і тарифів, забезпечення ефективної комунікації з Міністерством охорони здоров’я. Промовці зазначали, що, окрім збільшення тривалості життя і зниження смертності, одним із критеріїв покращення медичного обслуговування має бути його доступність.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.