Миколаївську церкву в селі Кричанівка на Вінниччині збудували у складний час Першої світової війни і більшовицької революції. Освятити храм устигли до приходу в село більшовиків — 10 травня 1919-го. Двічі його намагалися знищити, обидва рази селяни рятували церкву... хитрістю.

— Це вже третій храм у нашому селі, — розповідає краєзнавець депутат Могилів-Подільської райради Анатолій Бойта. — Перший спалено після Хмельниччини. На його місці у 1754 році постав новий. Але він не вміщав усіх вірян. У 1913-ту громада вирішила спорудити більшу церкву. Половину коштів дали польські поміщики брати Фолянди, які мали в селі землю і маєток. Решту зібрали серед людей, ходили по навколишніх селах.

З приходом більшовиків, каже краєзнавець, церкву закрили. У 1934 році хотіли спалити. В село прибули червоноармійці з двома бочками солярки. «А де ми зерно зберігатимемо? — запитав командира тодішній голова колгоспу Петро Боднар. — Якщо хліб пропаде під дощами, доповім у район: це ваша вина, бо ми вирішили, що в церкві буде склад». Насправді такого рішення не було. Мало не все село зібралося захищати храм. Люди принесли з собою відра з водою. Солдати поїхали, не виконавши завдання.

Комуністи неодноразово закривали церкву. У 1972-му храм знову був у списку на знищення. Делегація селян поїхала до Києва з проханням врятувати пам’ятку дерев’яного зодчества. Так значилося у листі за підписом сотень мешканців села.

Наголошувалося, що храм збудовано без жодного цвяха. Його висота 42 метри, вищої дерев’яної церкви у районі тоді не було, нема й нині. «Важливо було зберегти споруду, — каже Анатолій Бойта. — Моїм землякам це вдалося. Відтоді тут не припиняється служба Божа».

Під час урочистостей Анатолій Бойта згадав прізвища усіх священиків, які служили у церкві. Двох з них намагалися убити. Майстри, які спорудили і розписали святиню, — з села Лучинець, нині Мурованокуриловецького району. Про ці та інші цікаві факти йдеться у книжці Анатолія Бойти «Храм душі людської». Написана на основі архівних матеріалів та спогадів старожилів.

Сільський голова Кричанівки Олександр Шевчук вручив настоятелю храму Володимиру Тижуку ікону, подарунок від місцевої влади з нагоди ювілею. Релігійна громада не перейшла до нової Православної церкви України. Віряни пояснювали, що вони патріоти рідної землі, свого села, держави. Те саме казали про батюшку. Але поки що залишаються серед більшості. Більшість громад в районі не змінила статус. «Та це не означає, що так буде й надалі», — кажуть окремі співрозмовники.

Фото з відкритих джерел.