Цей саміт було заплановано попередньою владою. Про це розповів директор зовнішньополітичної служби ЄС з питань країн Європи Томас Майр-Гартінг у вівторок у Києві, пише «Європейська правда». Як повідомляє видання, обговорювана дата проведення саміту — 8 липня. 

Учора також стало відомо про перший закордонний візит  Володимира Зеленського. Як інформує прес-служба глави держави, 4-5 червня він перебуватиме у Брюсселі, де зустрінеться із президентами Європейської Ради та Єврокомісії Дональдом Туском і Жан-Клодом Юнкером, генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, а також іншими високопосадовцями європейських та євроатлантичних структур.

Окрім того, у вівторок у бельгійській столиці відбулася неформальна вечеря лідерів країн ЄС, на якій підбивали підсумки виборів до Європарламенту та обговорювали кадрові рішення. Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що розраховує на визначення кандидатів на ключові посади в євроінституціях у червні, йдеться у повідомленні на сайті ЄС. «Ми дуже задоволені явкою, яка була найвищою за останні 25 років. Це доводить, що ЄС є потужною і пан’європейською демократією, яку цінують громадяни», — зауважив він під час прес-конференції (на знімку). Голосування засвідчило: люди стали більш проєвропейськими, що спонукало деякі партії «євроскептиків» відмовитися від власних антиєвропейських слоганів і позиціонувати себе як реформаторів ЄС. Це, за словами Туска, позитивний розвиток.

«Я переконаний, що один із факторів, які сформували проєвропейську більшість, — це Brexit. Європейці побачили, що Brexit означає на практиці, й зробили висновки. Brexit став вакциною проти антиєвропейської пропаганди та фейкових новин», — сказав Д. Туск. Він спрогнозував, що буде «складніший» ЄП, в якому для формування більшості буде необхідно знайти спільні позиції принаймні для трьох партій. Але, за його словами, це також демократичний результат, який відображає розмаїття політичних поглядів у Європі. Д. Туск зазначив, що, відповідно до європейського законодавства, Європейська Рада має запропонувати, а ЄП затвердити кандидатів на ключові посади. При цьому майбутній президент ЄК повинен мати підтримку обох інституцій.

Фото з офіційного сайту ЄС.