Народні депутати продовжили розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання відпусток працівників театрів (№ 8528). Він передбачав надати право працівникам театрів на відпустку без збереження зарплати на час гастролей за кордоном і прописувати це в контракті. У депутатів були різні думки щодо цієї законодавчої ініціативи. Зокрема, Ірина Подоляк («Самопоміч») висловила думку, що законопроект не має нічого спільного з підтримкою творчих працівників, а навпаки — посилює корупційну складову у театрах. Адже скільки триватиме така безоплатна відпустка — залежатиме від керівника театру. Застереження викликала і норма законопроекту, що зарубіжні театри на своїх афішах мають обов’язково писати, що той чи інший соліст або музикант є працівником, наприклад, Національної опери України. Натомість співавтор законопроекту Артур Герасимов стверджував, що документ було напрацьовано спільно з представниками творчої інтелігенції. Зрештою за схвалення законопроекту проголосували лише 134 депутати за необхідних принаймні 226, і його відхилено.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (фракція БПП) доповіла проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (№ 8402). Документом пропонувалося, зокрема, замінити слова «інвалід», «інвалід війни» та «дитина-інвалід» в усіх відмінках і числах словами «особа з інвалідністю», «особа з інвалідністю внаслідок війни» та «дитина з інвалідністю» (відповідно до європейських стандартів). Окрім того, як зауважила Южаніна, під час розгляду законопроекту в комітеті надійшло звернення Уповноваженого Президента з прав осіб з інвалідністю щодо того, що громадські організації та підприємства, де працюють такі особи (а їх нині майже 10 тисяч), дуже занепокоєні тим, що цьогоріч завершується пільга, яка діяла упродовж останніх років. Тому комітет запропонував додати до законопроекту норму щодо продовження нульової ставки ПДВ для громадських організацій осіб з інвалідністю до кінця 2030 року. За словами голови комітету, кількість таких підприємств катастрофічно зменшується — якщо до анексії Криму їх діяло 480, то нині — 270 підприємств, де працюють 9 700 осіб. Депутат Тетяна Острікова («Самопоміч») запропонувала не надавати точкові пільги тим чи іншим категоріям підприємств, а раз і назавжди скасувати податок на прибуток і замінити його податком на виведений капітал. «Це якраз і стане рушієм системних змін у нашій економіці, приростом як зовнішніх, так і внутрішніх інвестицій, зростанням валового внутрішнього продукту і, власне, стимулюванням для підвищення заробітних плат», — переконувала парламентарій.

Заступник міністра фінансів Андрій Граділь додав, що метою законопроекту є приведення чинного законодавства в частині соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність з офіційним перекладом Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї.

Під час обговорення депутати поцікавилися у представника уряду, коли Кабмін подасть до парламенту Бюджетну декларацію на 2020 рік. Адже Бюджетним кодексом це передбачено до 15 травня. А. Граділь відповів, що уряд планує подати трирічну Бюджетну декларацію. «Зараз вона готується і найближчим часом буде подана вже на розгляд уряду, де формуються основні показники Державного бюджету на наступні три роки», — сказав урядовець.

Однак цей законопроект за результатами голосування теж не набрав голосів і був відхилений. На роботі парламенту позначається наближення дочасних виборів. Усі наступні рейтингові голосування за законопроекти, підготовлені для розгляду у другому читанні, також не були результативні.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.