Середньомісячна зарплата одного працівника на Вінниччині у першому кварталі нинішнього року становила 8412 гривень, порівняно з іншими регіонами область — на одинадцятому місці за рівнем платні. На жаль, не всі зароблені кошти отримали працівники — роботодавці заборгували їм загалом 18,8 млн грн.

Такі цифри називали на черговому засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості у виплаті зарплати. Позитивним є те, що рівень платні збільшується — порівняно з першим кварталом 2018-го на 23 відсотки (загальнодержавний показник зростання — 21%).

Одночасно збільшилася сума невиплачених грошей. Навіть на тих підприємствах, що працюють і виробляють продукцію, побільшало боргів на 5,9 млн грн. Підприємства-банкрути — на 1,2 млн грн.

— Найбільша питома вага боргу із зарплати припадає на інші форми власності, це 15,7 мільйона гривень, або 83 відсотки від загальної суми невиплачених грошей, — повідомила заступник директора департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Наталя Квят.

До речі, боргують навіть деякі державні структури, комунальні — також. Щоправда, невеликі суми.

— Коли читаю чи чую про те, що людям платять більше, ніж раніше, так і хочеться сказати: «Не розповідайте, скільки людина заробила, скажіть, скільки їй заплатили», — ділиться думками з «Голосом України» один із робітників казенного підприємства МВС «Форт», де частинами виплачують кошти. — Завод працює у дві зміни, виробляє зброю і не тільки, а з людьми не поспішають вчасно розраховуватися. Щойно починаєш добиватися справедливості, чуєш у відповідь одне й те саме: «Не подобається — розраховуйтеся!»