У низці сільських районів області по одній-дві малокомплектні школи опинилися під загрозою закриття: кількість учнів у них не дотягує до мінімальних 25. А без цього навчальний заклад не отримає бюджетного фінансування. Тож у селі Анатолівка Нижньосірогозького району знайшли оригінальний вихід зі скрути. Тут заходилися шукати «додаткових» дітей для своєї дев’ятирічки. І знайшли їх!

У сусідній Догмарівці родина, яка взяла під опіку чотирьох хлопців віком від 13 до 15 років, погодилася перевести їх на навчання до Анатолівки. Адже їхати недалечко — лише чотири кілометри. Голова тутешньої сільради Олена Борщаговська розповіла «Голосу України», що орган місцевого самоврядування віддячив, забезпечивши родині матеріальну допомогу. Та й місцеві фермери не залишають її без уваги. Словом, громада робить усе, щоб дев’ятирічку хлопці не залишили до самого випускного. Тож дефіцит учнів найближчим часом їй не загрожує: цьогоріч школу закінчив тільки один випускник, а до першого класу восени прийдуть троє дітей, каже Олена Борщаговська.

Досвід Анатолівки заслуговує на увагу з боку інших сіл, зауважив голова Нижньосірогозької райради Іван Яців. Адже у районі чотирнадцять шкіл, і з них у чотирьох кількість учнів лише трохи перевищує потрібний мінімум. Отже, і їм варто заздалегідь пошукати «резерв» вихованців, залучивши до сіл, приміром, родини вимушених переселенців — можливо, із наданням житла.