Ще у 2015 році німецький банк KfW виділив 17 мільйонів євро Чернівціводоканалу під 2% річних на реалізацію першої стадії проекту модернізації системи водопостачання. Відтоді банк нараховує пеню у розмірі 0,25% річних на невикористану суму кредиту.

Вже минуло чотири роки, а кінь, схоже, на проектній документації ще й не валявся. Через це Чернівціводоканал станом на сьогодні вже має заплатити понад 5 мільйонів гривень відсотків за те, що не використовує кредитні кошти на реалізацію проекту модернізації. При цьому, згідно з умовами кредитної угоди, банк KfW має право відмовити у здійсненні виплати коштів після 30.06.2019 року.

Звідки підприємство візьме гроші, якщо банк відмовиться фінансувати проект модернізації, і хто за це відповідатиме, неясно. Як стверджує сайт Букньюс, посилаючись на Центр реформ та розвитку Чернівців, водоканал уже більш як чотири роки займається проектними та погоджувальними роботами щодо проекту модернізації. І, вірогідно, за те, що виділені кредитні кошти досі не використані, заплатять чернівчани — у майбутніх тарифах на 2020—2021 роки.

Днями чернівецький міський голова підписав грантову угоду на суму 350 тисяч євро з німецьким банком KfW на виготовлення техніко-економічного обґрунтування вже для другої стадії проекту модернізації системи водопостачання...

Ось таке господарювання у місті, мережі якого значною частиною складаються ще зі старих австрійських труб і де трапляються постійні аварійні витоки води. Схоже, теж за рахунок платників за воду.