На черговому засіданні Комітету з питань промислової політики та підприємництва ухвалено рішення рекомендувати парламенту прийняти в другому читанні та в цілому проект змін до деяких законів щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання № 10183.

Прийняття законопроекту є необхідною умовою для реалізації положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами — з другої. Від цього документа залежить, зокрема, остаточне рішення Європейської комісії з приводу укладення угоди про оцінку відповідності та прийнятності вітчизняних промислових товарів (угоди АСАА). Завдяки цьому українські результати випробувань та сертифікації продукції визнаватимуть на європейському рівні. Це значно спростить доступ нашої продукції на міжнародні та європейські ринки за рахунок усунення необхідності проходження подвійних процедур сертифікації та випробувань в українських та європейських органах з оцінки відповідності.

Як зазначалося під час обговорення на засіданні профільного комітету, реалізація положень запропонованих змін дасть змогу усунути неузгодженості окремих норм деяких законодавчих актів і це надасть можливість реалізувати їх належне застосування.

Ми зможемо гармонізувати національні правові та організаційні засади діяльності у сфері технічного регулювання з відповідними нормами європейського законодавства. Ухвалення законопроекту дасть змогу забезпечити створення умов для подальшого усунення технічних бар’єрів у торгівлі промисловими товарами між Україною та ЄС і для ви-знання національної системи оцінки відповідності на міжнародному рівні. Народні депутати розраховують, що зміни до низки законів позитивно вплинуть на дерегуляцію й покращать бізнес-клімат в країні, оскільки законопроектом усуваються ті вимоги законодавчих актів, реалізація яких покладає надмірний адміністративний тягар на суб’єктів господарювання — виробників та продавців промислової продукції та органів з оцінки відповідності.

Окрім того, під час засідання комітету підтримано проект постанови про захист прав та законних інтересів громадян та суб’єктів підприємницької діяльності під час здійснення будівництва житлового масиву «Осокорки-Центральні» в Дарницькому районі столиці.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua