У Косово після різкого загострення ситуації у регіонах, де проживають етнічні серби, за повідомленнями преси країн Західних Балкан, панує мирна обстановка. Але це не свідчить про те, що місцеве населення повністю заспокоїлося.

У Митровиці люди вийшли на вулиці, щоб висловити своє невдоволення насильницькими діями спецпризначенців. Керівник партії «Сербський список» Горан Ракич закликав людей до спокою і об’єднання. Він засудив дії косовських сил спеціального призначення і заявив: «Якщо вони хочуть навести лад у країні, то нехай насамперед почистять свій двір. Ми ж знову стали свідками несправедливості, якій немає краю. Знаю, що всім нам важко зберігати спокій у цій ситуації. Але я закликаю не піддаватися на провокації...»

Президент Косово Хашим Тачі також закликав сербську меншину зберігати спокій і підтримувати боротьбу держави й поліції з організованою злочинністю. Він запевнив, що це прискорить процес інтеграції країни із Заходом. І додав, що поліцейська операція не була націлена на якісь етнічні групи. «Ті, хто причетний до незаконної діяльності, будуть відправлені за ґрати. Незалежно від етнічної приналежності», — заявив президент. А прем’єр-міністр Рамуш Харадінай звернувся напряму до влади Белграда з вимогою не загострювати ситуацію і «не підривати наші зусилля по боротьбі зі злочинністю».

Речник міжнародних сил КФОР, відповідальних за забезпечення стабільності в Косово, Віченцо Гроссо заявив, що ситуація перебуває під контролем миротворців. Він повідомив, що влада Косово попередила КФОР про проведення спецоперації на півночі країни, а керівництво міжнародних сил поінформувало про неї офіційний Белград. «Несподіванкою для Сербії це не було», — пояснив Гроссо. Він закликав Белград і Приштину припинити пропагандистську риторику на адресу одне одного, бо обмін обвинуваченнями й погрозами є найбільшою небезпекою для установлення миру в цьому регіоні. «Не нагнітайте обстановку!» — звернувся представник КФОР до лідерів Сербії і Косово.

Як повідомляв «Голос України», у вівторок градус напруги між Сербією і Косово піднявся до рівня, коли будь-яка іскра могла спричинити пожежу. Все почалося з того, що о 5-й ранку Спецсили безпеки Косово (ROSU) у супроводі бронемашин і БТРів попрямували в населені сербами райони. Коли понад 200 спецназівців увійшли до Митровиці, там завили сирени, що сповіщають сербське населення про загрозу. На трасі, що веде до Зубиного Потоку, миттєво з’явилися барикади з вантажівок і важкої дорожньої техніки. БТРи спецпризначенців змітали їх з дороги й намагалися просуватися далі, але подекуди виникла перестрілка. Бійці ROSU застосували для штурму перешкод світло-шумові гранати, але обстріл їхніх лав тривав, і троє спецпризначенців було поранено. До середини дня спецпризначенці пройшли долину річки Ібар і зайняли місто Лепосавичі.

Пізніше прем’єр-міністр Косово Рамуш Харадінай заявив, що це була «операція по боротьбі з контрабандою і організованою злочинністю», у якій замішані й серби, котрі служать у косовській поліції. За його словами, про її проведення було сповіщено місії ОБСЄ, ООН і НАТО, але для решти все трималося в таємниці. Прем’єр додав, що бійці ROSU мали повне право зайти зі зброєю в північні регіони країни.

Фото: joinfo.ua