На знімку: володар хащі у Карпатах.

Фото надано прес-службою обллісмисливгоспу.

Цьому благородному наміру було присвячено тренінг, який провели Всесвітній фонд дикої природи (WWF) в Україні спільно з Німецьким інститутом конфліктології за підтримки програми «Життя» Європейського Союзу в рамках співпраці з Закарпатським облуправлінням лісового і мисливського господарства. Ці контакти тривають і щодо збереження рідкісних видів тварин. Їх мета — врятувати звірів, котрі водяться у карпатських лісах.

Закарпаття на тренінгу представляли головні мисливствознавці держпідприємств, на території яких найбільша кількість цього звіра в області, — це Брустурянське, Мокрянське і Великобичківське лісомисливські господарства. Доречно додати, що на початку року начальник обллісмисливгоспу Валерій Мурга заявив про запуск нового масштабного проекту і закликав краян долучитися до збереження володаря карпатської хащі. Він також нагадав, що ведмедів в Україні дуже мало, адже за даними Червоної книги їхня кількість не перевищує трьохсот особин, і живуть вони по всій території Українських Карпат. Як засвідчує остання таксація, у лісах Закарпаття налічується понад сто ведмедів. Це найбільша частка цих звірів у всьому Карпатському регіоні — тобто Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій і Закарпатській областях.

Для обліку кількості хижаків учасники польових робіт, інформують з обллісмисливгоспу, використовуватимуть маршрутний облік по слідах на снігу, відеокамери, а також молекулярно-генетичний аналіз, матеріал для якого (шерсть і екскременти бурих ведмедів, рисей та вовків) збирають під час експедицій.