Днями співробітники управління СБУ в Житомирській області провели обшук у цеху з обробки бурштину, що нелегально діяв у Васильківському районі сусідньої Київщини. Виявлено і вилучено п’ять верстатів для обробки коштовного каменю, 80 мішків із бурштином-сирцем загальною вагою майже дві тонни. Організував цей бізнес уродженець країни Східної Азії, нині — громадянин України. Він виявився «старим знайомим» житомирських правоохоронців. У лютому цього року вони вже навідувалися до нього з обшуком — тоді очолюване ним нелегальне виробництво діяло на Одещині.

Ділок облаштував складські приміщення, цех із спецобладнанням для огранювання бурштину-сирцю та побудував міні-гуртожиток для працівників. Як робочу силу він використовував вихідців із Середньої Азії, які проживають на території України. За інформацією спецслужби на нелегальному виробництві одночасно могло працювати понад півсотні людей. Готовий товар «підприємець» переправляв контрабандою за кордон.

Співробітники управлінь СБУ в Житомирській та Одеській областях виявили також оброблене каміння та майже п’ятнадцять кілограмів ювелірних виробів, «чорну бухгалтерію» та велику суму готівки. А зі складських приміщень вилучено майже шість тонн бурштину-сирцю, розфасованого на фракції та відібраного для огранювання, і більше півтонни обробленого «сонячного каменю».

Фото: zhit.gp.gov.ua