«Це наша перша справа перед Міжнародним судом ООН щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, яку ми передали на розгляд Суду ще на початку 2017 року», — написала напередодні у Фейсбуку заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Відповідний позов до Міжнародного суду ООН Україна подала два роки тому. Цього тижня на вимогу Росії суд має проаналізувати, чи Україна дотрималася необхідних процедур під час позову. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті суду, 3 і 6 червня свої аргументи наводитиме Росія, 4 і 7 червня — Україна. Якщо суд погодиться з аргументами РФ, справу буде припинено. Якщо з аргументами України — суд перейде до розгляду справи по суті.

«Росія скористалася своїм правом і зробила все можливе для того, щоб затягнути розгляд справи по суті, — написала у Фейсбуку Зеркаль. — Розгляд справи по суті — це детальне дослідження всіх доказів, експертних думок та показів свідків, які Україна надала Суду на 17 500 сторінках ще рік тому. Більшість наших матеріалів буде оприлюднено на сайті Суду вже завтра. Це саме те, чого росіяни намагаються уникнути всіма можливими шляхами, включаючи юридичну гімнастику та еквілібристику».

«Ми свідомі, що під час виступу Росії світ вчергове почує про «заколоти», «громадянську війну», «порятунок російськомовного населення», «повернення Криму» та знову розкаже казочку про «зброю в шахтах». Ми морально готові до чергової порції російської пропаганди», — зауважила Олена Зеркаль. «Ми готові представити фахово нашу юридичну позицію та зробити все можливе, щоб переконати Суд у своїй юридичній правоті та необхідності продовжити розгляд справи по суті і, як результат, забезпечити правосуддя для України».