Іван Спориш, Олександр Домбровський.

 


Сергій Євтушок, Сергій Соболєв.

 


Володимир Литвин, Михайло Поплавський.

 


Юрій Мірошниченко, Євген Рибчинський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Ранкове засідання 4 червня

Одним із ключових питань нинішнього пленарного тижня має стати розгляд проекту закону про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. Окремий розділ цього законопроекту передбачає початок процедури імпічменту Президента. Голова Верховної Ради повідомив, що парламентський апарат підготував відповідні порівняльні таблиці до законопроекту про ТСК, які вже роздали народним депутатам. «Ми готові сьогодні розпочати розгляд цього законопроекту, завершити у четвер, і далі перейти до розгляду Виборчого кодексу», — сказав Андрій Парубій, закликавши депутатів «максимально змобілізуватись для ефективної роботи».

Парламент прийняв за основу в першому читанні законопроект     № 6527-д про сільськогосподарську кооперацію, розгляд якого депутати розпочали минулого пленарного тижня, з техніко-юридичними правками. Законопроектом пропонується врегулювати всі ключові питання створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів в Україні. Зокрема, передбачається відмовитися від поділу сільськогосподарських кооперативів на виробничі та обслуговуючі, надавши змогу кооперативам самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності — з метою чи без мети одержання прибутку.

До того ж передбачається поступовий перехід — упродовж трьох років — усіх створених на селі кооперативів до єдиної організаційно-правової форми — сільськогосподарських кооперативів. Упродовж перехідних трьох років сільськогосподарські виробничі, обслуговуючі кооперативи чи кооперативні об’єднання мають бути перереєстровані — відповідно у сільськогосподарські кооперативи чи кооперативні об’єднання.

Законопроектом також передбачено можливість утворення сільськогосподарського кооперативу без мети одержання прибутку. А сільськогосподарські кооперативи, які діють з метою одержання прибутку (незалежно від виду діяльності), матимуть право здійснювати операції з особами, які не є членами або асоційованими членами таких кооперативів, за умови, що сумарна вартість таких послуг та операцій не перевищує 20 відсотків виручки кооперативу, та водночас не матимуть обмежень щодо переходу права власності на продукцію своїх членів.

Членство у сільськогосподарському кооперативі чи кооперативному об’єднанні, згідно з проектом, є добровільним. У кожному сільськогосподарському кооперативі має бути створено Фонд розвитку, кошти якого та майно, придбане за рахунок цих коштів, не підлягатимуть розподілу між його членами.

Парламент також схвалив у першому читанні проект закону про внесення змін до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову в пільговому перевезенні окремих категорій громадян (№ 10004). Як зауважив співавтор законопроекту — лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак — водії маршруток та іншого громадського транспорту дуже часто відмовляють пільговикам, у т. ч. і учасникам АТО, учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни у безплатному проїзді. До того ж нерідко водії принижують захисників Вітчизни, провокуючи їх на соціальний конфлікт. Не зупиняють горе-водіїв і штрафи, які на сьогодні становлять 136 гривень.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачити збільшення штрафу за безпідставну відмову від перевезення цієї пільгової категорії громадян — до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 гривень станом на 1 січня 2019 року).

«Це відновить соціальну справедливість щодо наших захисників», — наголосив Максим Бурбак. Водночас, на думку депутата Романа Семенухи («Самопоміч»), лише підвищенням штрафів ця проблема жодним чином не буде вирішена, а проблему треба розв’язувати комплексно. Потрібно також передбачити компенсації перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян.

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що рівно п’ять років тому сили Антитерористичної операції визволили місто Красний Лиман на Донеччині від російських окупантів та повернули мир і спокій. «Ми пам’ятаємо ті часи — часи великих перемог української армії, — сказав глава парламенту. — І я впевнений, попереду у нас ще багато перемог і звільнення всіх територій від російських окупантів».

Народний депутат Олена Сотник (фракція «Самопоміч») від імені двох фракцій та колег-депутатів вимагала запросити до парламенту керівників правоохоронних органів — міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голову Національної поліції Сергія Князєва та голову Державного бюро розслідувань Романа Трубу — щоб доповісти про хід розслідування справи про те, як двоє п’яних поліцейських випадково застрелили п’ятирічного хлопчика у Переяславі-Хмельницькому.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив у кулуарах парламенту, що поліцейські, які напідпитку вбили 5-річного хлопчика у Переяславі-Хмельницькому, повинні сісти в тюрму пожиттєво, а їхні керівники — звільнені без права обіймати посади у майбутньому. «Головна причина таких трагедій — безвідповідальність і безкарність чиновників в Україні», — вважає політик.

По обіді народні депутати розпочали постатейний розгляд проекту закону про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України (№ 1098) та внесених до нього поправок.

Як доповів заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Олег Купрієнко, під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло 1633 пропозиції і поправки. Найбільше поправок внесли депутати із фракції Блоку Петра Порошенка. Деякі парламентарії відкликали свої правки. Комітетом було підготовлено порівняльну таблицю до законопроекту в другому читанні. Із 748 пропозицій та поправок, які залишилися, комітет врахував 311, відхилив — 437.

Законопроект, зокрема, доповнено новим розділом IV щодо особливості діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, яка утворюється для проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину. А у Прикінцевих положеннях проекту запропоновано зміни до низки статей Кримінального кодексу.

Профільний парламентський комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити проект закону «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» у другому читанні та в цілому.

Парламент планує завершити розгляд законопроекту у четвер, 6 червня.

Депутати вітали з Днем народження Тетяну Чорновол, Сергія Лабазюка та Ігоря Молотка.

Довідково

На аграрному ринку ЄС частка сільськогосподарських кооперативів становить 40—50%, а в окремих державах та секторах — до 70%.

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Олена СОТНИК, фракція «Самопоміч»:

— Уся країна під враженням від ситуації, в якій двоє поліцейських у стані тотального сп’яніння, граючись зі зброєю, вбили п’ятирічного хлопчика. Оперативна група, яка працювала на місці події, дивним способом встановила, що поранення дитина здобула внаслідок механічного удару. Це означає, що поліцейські намагалися фактично прикрити цей злочин і вигородити своїх колег. Два дні Національна поліція нічого не коментувала, доки громадськість не вийшла під стіни МВС і жорстко не почала вимагати перекваліфікації справи та передачі її в Державне бюро розслідувань. Наполягати довелося і на затриманні винних під вартою. Безкарність вбиває. Відставки очільника поліції Київської області недостатньо. Відповідальність мають понести керівники прокуратури, МВС та Нацполіції.

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:

— Трагічна подія на Київщині не може оминути парламент, тому наша фракція підтримує пропозицію викликати начальника Нацполіції, Генерального прокурора і директора Державного бюро розслідувань для звіту з трибуни про те, чому вони до цього часу цього не зробили в публічному ефірі. Ганебна політика, яка відбувається нині зі зриву виборів і непризначення на ключові посади осіб, які згідно з Конституцією є прямою сферою відповідальності Президента, — це свідоме гальмування будь-якої політики в Україні. Нині глава держави перебуває у Брюсселі. Хто готував йому матеріали візиту? Клімкін? Замість того, щоб почати парламентське засідання із відставки міністра закордонних справ, Міноборони та голови СБУ, у напівпорожній залі народні депутати роблять вигляд, що нічого не відбувається.

Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:

— Українці проголосували за зміну зовнішнього та політичного курсу країни. Але й досі не зрозуміла чітка програма — куди ж таки рухатиметься наша держава. Питання встановлення миру перенесено на незрозумілий термін. Немає прямих переговорів — того, чого вимагаємо ми і народ України. Не працює ані Мінський, ані Нормандський, ані будь-який інший формат. Бачимо, що досі не зупинено блокаду Донбасу. А це Президент може зробити своїм указом, як і вводилася ця блокада. Люди не голосували за те, щоб убивали п’ятирічних дітей. Уся система працює, щоб прикрити це свавілля, а реакції глави держави немає. Немає жодної його реакції на незаконне знесення пам’ятника маршалу Жукову в Харкові. Із червня на 2,5 відсотка піднято тарифи на газ для населення. Люди за це також не голосували. Закликаю Президента почати щось змінювати.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— Новина про смерть п’ятирічного хлопчика шокувала країну. Наша фракція висловлює співчуття родині Кирила і вимагає швидкого розслідування та суворого покарання для винних. Має бути й політичне покарання для тих, хто покривав і сприяв злочину. Минулого тижня відбувся з’їзд партії «Європейська солідарність», лідером якої одноголосно обрано Петра Порошенка. Ставимо перед собою важливе завдання — об’єднати навколо спільної стратегії розвитку сильної європейської держави українців. Уже проводяться партійні праймеріз, за результатами яких формуватимемо виборчий список. Використовуючи міжнародний авторитет П. Порошенка, ми продовжимо курс на здобуття повноправного членства в НАТО та ЄС. Ми чули багато заяв представників новообраного Президента про дефолт, референдум, капітуляцію, скасування мовного закону тощо. Але не почули жодної чіткої позиції з вуст самого В. Зеленського з приводу цих позицій. Ключовим вважаємо прийняття закону про тимчасові слідчі комісії на цьому тижні та початок розгляду Виборчого кодексу.

Віктор БОНДАР, група «Відродження»:

— Більшість питань, винесених на поточний тиждень, не мають соціального навантаження і значення для людей. Пропоную змінити порядок денний і ключовими питаннями винести проект про імпічмент Президента, про тимчасові слідчі комісії, про зняття недоторканності з депутатів, Президента та суддів. Другим блоком можна поставити наш проект постанови, який скасовує грабіжницькі тарифи для громадян. Наші ціни на газ удвічі більші порівняно з європейськими. У липні мають намір підняти тарифи на електроенергію. Ці питання можемо проголосувати в залі просто тепер і забезпечити спокій громадян, зупинити грабіжницькі тарифи. Багато хто нині шукає способів тиснути на Конституційний Суд, щоб примусити переглянути питання про дострокові вибори. Це безглузда і безперспективна ініціатива.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:

— Маємо найвищі ціни на газ у Європі, бо підписали меморандум із МВФ. Саме його виконання привело країну на межу дефолту, до несправедливих цін на паливо, до зупинення промислових підприємств. А Президент Зеленський каже місії МВФ, що продовжуватиме політику свого попередника. Ми перетворюємося на сировинну колонію і претендуємо на першість із постачання дешевої робочої сили. Нас позбавили будь-якого шансу стати твердо на ноги. Президент має скасувати рішення уряду про підвищення цін на газ і вимагати перегляду меморандуму з МВФ. Він має на міжнародному рівні вимагати посилення санкцій щодо Росії, наполягати на перегляді торговельної частини Угоди про асоціацію, щоб скасувати принизливі квоти, зокрема для наших сільгоспвиробників. Також треба об’єднати європейські зусилля для протидії будівництва «Північного потоку-2».

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— Від імені нашої фракції висловлюю щирі співчуття родині загиблого Кирила. Національна поліція нічого не приховувала і не приховуватиме через нульову толерантність до підозрюваних у погонах. Необхідні первинні слідчі дії проведено, включно із затриманням підозрюваних. Матеріали передано до Державного бюро розслідувань для повного і об’єктивного розслідування.

Конституційний Суд визначатиметься із формою слухання справи про відповідність Основному Закону указу Президента про розпуск Верховної Ради восьмого скликання. Жодних юридичних підстав не було і немає. Йдеться про факт свідомого порушення Конституції найвищою посадовою особою держави. Закликаємо розглянути наше звернення за пришвидшеною процедурою. На 28-му році нашої держави дійшов час для затвердження процедури дочасного припинення повноважень Президента.