Учора розпочався дводенний робочий візит Президента України Володимира Зеленського до Брюсселя. Головна мета його першої закордонної поїздки як глави держави — надати чіткий та недвозначний сигнал партнерам про незмінність курсу нашої країни на європейську та євроатлантичну інтеграцію, повідомила напередодні речниця Президента Юлія Мендель. За її словами, В. Зеленський у рамках візиту наголосить, що нове керівництво держави взяло курс на глибинні перетворення і докорінні реформи, зокрема — безкомпромісну боротьбу з корупцією. Президент очікує від зарубіжних партнерів підтвердження подальшої підтримки України в боротьбі з російською агресією, а також фінансової, організаційної та експертної допомоги процесу реформ.

У перший день візиту Володимира Зеленського до Брюсселя було заплановано зустрічі з Президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та польським візаві Анджеєм Дудою, який учора також перебував у бельгійській столиці. Сьогодні програмою поїздки передбачено перемовини із керівництвом ЄС, зокрема, Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, а також іншими високопосадовцями європейських та євроатлантичних структур.

До речі, раніше речник Президента Польщі Блажей Спихальський повідомив, що Анджей Дуда повторно запросить Президента України до Варшави у вересні на урочистості, пов’язані з відзначенням 80-ї річниці початку Другої світової війни, повідомляє «Польське радіо». За його словами, запрошення на цю подію було надіслано ще Президенту Порошенку, але зустріч у Брюсселі — нагода, аби індивідуально, безпосередньо запрошення переказати вже пану Президенту Зеленському.

Тим часом голова кабінету Президента Польщі Кшиштоф Щерський анонсував, що очікування Анджея Дуди від перемовин — дізнатися про політичні плани нового лідера України та представити В. Зеленському «нашу оцінку польсько-українських взаємин, що мають нині два виміри» в контексті розв’язання історичного конфлікту між державами. Як інформує «Польське радіо», Кшиштоф Щерський також зауважив: Варшава очікує, що Зеленський посприяє зняттю мораторію на проведення пошуково-ексгумаційних робіт на території України.

Фото прес-служби Президента України