З українського боку в ньому візьме участь уже оновлений склад переговорників.

Так, до переговорного процесу у форматі Україна—ОБСЄ—Росія повертається Леонід Кучма. Відтепер він очолює українську сторону у ТКГ на громадських засадах. Про це йдеться в розпорядженні Президента України № 57/2019.

Як відомо, другий Президент України був представником Києва в ТКГ на громадських засадах понад чотири роки. У жовтні 2018-го Кучма сам вийшов з мінського процесу, посилаючись на «досягнення критичного віку» (йому виповнилося 80 років).

У понеділок Президент представив Леоніда Даниловича у новому статусі, зазначивши, що обирав на цю відповідальну посаду професійну людину, яку поважають в Україні і не тільки. І повідомив, що «у нашої спільної групи є конкретні пропозиції».

Глава держави заявив: «У нас немає багато років на припинення війни і на продовження Мінська. Я хочу, щоб усі ці пропозиції були об’єднані зі зрозумілими строками виконання того чи іншого пункту».

При цьому Володимир Зеленський запевнив, що в нових підходах до переговорів не буде варіанта зі здачею територій та інтересів України.

Своєю чергою Кучма сказав, що в цей нелегкий час, який переживає Україна, він не міг відмовитися від такої пропозиції. Мовляв, раніше він працював «у якості весільного генерала» у Мінську, а тепер «прийматиме рішення».

Згодом екс-уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська підтвердила, що теж представлятиме інтереси України у ТКГ замість Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко.

«Я була на нараді Президента України і голови делегації України у Тристоронній контактній групі Кучми і, власне, відповідатиму за гуманітарні питання», — сказала вона у коментарі «Громадському радіо».

Фото: president.gov.ua