На знімку: заради таких ось малят і їхніх матусь Ольга Череватова змінила своє рішення про закриття центру «Дім Мами».

Фото надано Ольгою Череватовою.

Держава не може фінансувати приватні структури. Але влада Вінниччини шукає можливість для надання допомоги першому в регіоні приватному кризовому центру «Дім Мами». Заклад, створений матір’ю трьох дітей, уже протягом трьох років приймає на тимчасове перебування жінок із малими доньками й синами, які опинились у складній життєвій ситуації. 

Розташований «Дім Мами» по вул. Верхня Нагірна, 38 у селі Лука-Мелешківська Вінницького району, неподалік від обласного центру. За час існування кризового центру «Дім Мами» у ньому знайшли прихисток 110 дітей! Нині у чотириповерховому будинку поруч із лісом і озером перебувають 22 дітей і 15 матерів.

Сорок тисяч гривень за чотири дні

«Не закривайте «Дім Мами!», «Тримайтеся! Ми допоможемо!» — такі слова з’явилися на сторінці кризового центру у Фейсбуці одразу після повідомлення про припинення роботи закладу. Його власницю, вінничанку Ольгу Череватову, незнайомі їй люди підтримали не тільки на словах. Сорок тисяч гривень переказали на рахунок упродовж перших чотирьох днів.

Сім’ї Череватових, яка виховує трьох власних дітей, стало складно утримувати приміщення на 600 кв. м, придбане ними для кризового центру. Три роки платили з власних заощаджень. Тепер це надто дорого. За газ і електрику за два зимові місяці отримали рахунок на 45 тисяч гривень. Змушені закривати заклад. Волонтери зосереджують допомогу на придбанні одягу, речей, продуктів. Однак левова частка витрат лягає на плечі власників центру.

У двері постукав чарівник

Незважаючи на все це, Ольга Череватова змінила рішення, і «Дім Мами» працюватиме. Що спонукало до цього?

«Навіть уявити не могла, що наш «Дім Мами» став частиною життя для сотень людей. Їхня небайдужість і підтримка вселили бажання не здаватися. Вдячна кожному за щирі слова і надіслані кошти. Нас розчулили листи матерів, які раніше перебували у центрі. Вони висловили готовність щомісяця відривати від своїх скромних бюджетів по 100—200 гривень на утримання закладу», — схвильовано розповідає Ольга Череватова.

Приємно вразив і чоловік, якого в центрі назвали чарівником. Сергій Гордієнко — колишній вихованець дитбудинку. Пам’ятає, як малим в інтернаті крізь сон кликав маму. Ставши дорослим, постійно підтримує дитячі будинки. Гордієнко постукав у двері закладу наступного ж ранку після повідомлення про його закриття. Потім майже тиждень приходив разом із робітниками і виконував необхідні ремонтні роботи. Сергій домовився, щоб центру передали сусідню ділянку площею 20 соток, щоб мами з дітками могли вирощувати городину. А ще пан Гордієнко придбав маленьких курчат.

Готові допомогти

Упродовж трьох років існування кризового центру «Дім Мами» його власниця добивалася хоча б мізерної підтримки з боку влади. Каже, щоразу їй відповідали одне й те саме: держава не може фінансувати приватну структуру, бо це заборонено законом.

На цьому розмови закінчувалися.

Були випадки, коли до їхнього закладу навідувалися з перевірками різні служби — від пожежників до тих, які повинні перейматися малолітніми дітьми. Попереджали про примусове закриття центру, казали, що він діє незаконно, а його власниця відповідатиме за самоправство. Після такого марно було сподіватися на допомогу від влади.

Тепер працівники Вінницької райдержадміністрації самі прийшли до неї і... попросили не закривати центр! «Завітали представники з відділу в справах дітей, — розказує Череватова. — Зауважили, що про заклад стало відомо не тільки в області, а й у державі. Мовляв, буде негативний резонанс, якщо почепимо замок. Висловили пропозицію у разі потреби надавати допомогу психолога, юриста».

Після цього Череватова вирішила відновити спілкування з посадовцями. Наступного ж дня відвідала керівництво ОТГ у Луці-Мелешківській, на території якої розташований «Дім Мами». Важливо вирішити питання про будинок: він куплений родиною Череватових за власні кошти спеціально для кризового центру. Як змінити форму власності, щоб мати змогу отримувати кошти від держструктур? Ситуацію ускладнює й те, що центр розташований на території рекреаційної зони.

— Із заступником голови громади поїхали в район, де спілкувалися із заступником голови Вінницької РДА, — розповідає пані Ольга. — Він запросив до розмови архітектора, фахівця із земельних питань. Це вже плюс, що чиновники готові обговорювати питання допомоги нашому закладу.

Кошти для центру можна переказувати на картку ПриватБанк 
5168 7427 0187 5860 
Череватова Ольга.
Або: Міжнародний 
благодійний фонд центру 
«Дім Мама»
Банк отримувача 
АТ «Райффайзен Банк АВАЛЬ» м. Вінниця.
МФО: 322904 
Отримувач: 
БО «МБФ «Дім Мама»
Код ЄДРПО-40479749 Р/р: 2605330863
Телефон гарячої лінії: (093) 00-668-22.

Вінницька область.

Коментар 

«Ми готові підтримати кризовий центр, — каже заступник голови Вінницької РДА Олег Бегус. — Однак надати фінансову допомогу можна буде тільки тоді, коли заклад матиме статус одержувача бюджетних коштів. Для цього треба змінити цільове призначення будівлі. Фахівці РДА порадили, як діяти. Тепер справа за власницею центру «Дім Мами». Щоправда, раніше їй уже пропонували такий варіант, однак тоді наші пропозиції не були враховані. Нині справа набула суспільного резонансу. Тому ще раз наголошую: районна влада готова допомагати центру. За умови, що буде дотримано всіх вимог законодавства».