Ігор Шурма, Костянтин Яриніч.

 


Хвилина мовчання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 

Ранкове засідання 5 червня

На початку засідання парламентарії традиційно привертали увагу до нагальних питань сьогодення. Так, Василь Німченко зауважив, що до порядку денного вносять питання, які мають на меті не вирішення нагальних проблем, а покликані лише підвищувати політичні дивіденди деяких партій. Мовляв, парламент може не встигнути розглянути виборче законодавство.

«Ми підемо з цього залу ще з більш великою ганьбою», — застеріг він. У відповідь на це Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив: «Дійсно, планую в четвер запропонувати розпочати розгляд Виборчого кодексу про відкриті списки. Вважаю це обов’язком Верховної Ради цього скликання. Так само вважаю фундаментальними рішеннями цього парламенту і закон про мову, і про освіту, і церковні закони, і декомунізацію, і реформи у всіх сферах життя. Ми підемо з цієї зали з високо піднятою головою. Нам є що сказати українцям». Виборчий кодекс — це одне із заключних великих зобов’язань, зауважив А. Парубій, висловивши переконання в тому, що цей документ встигнуть ухвалити під час літньої сесії.

За пропозицією Івана Савки народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять трьох загиблих напередодні в зоні військових дій захисників нашої Вітчизни. Парламентарії також звертали увагу на недосконалість освітньої та медичної реформи, говорили про необхідність знизити тарифи на комунальні послуги для населення тощо. Представники опозиції наголошували, що очікують на рішення Конституційного Суду з приводу голосування за закон про функціонування української мови як державної. Мовляв, цей документ дискримінує представників нацменшин і ухвалювався із порушенням процедури. Олег Ляшко запропонував оголошувати зранку не іменинників Верховної Ради, а прізвища тих, хто захищає нашу країну від загрози російської агресії.

Павло Унгурян зауважив, що нині чисельність населення нашої держави стрімко скорочується. Щодня, за словами парламентарія, у нас помирають майже 1600 осіб, а народжуються лише 900 немовлят. Якщо до цієї статистики додати ще й трудову та студентську міграцію, то проблема виходить на рівень питання національної безпеки.    П. Унгурян закликав нового Президента та його оточення винести тему на рівень найвищої державної дискусії. Депутат також поінформував, що в суботу, 8 червня, о 10-й ранку в столичному парку Шевченка розпочнеться Всеукраїнська хода «За сім’ю та дітей», яку організовує Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій.

Оксана Юринець розповіла, що на початку тижня наша делегація повернулася із Парламентської асамблеї НАТО, де звертали увагу міжнародних партнерів на ситуацію із Кримом, Керченською протокою, а також акцентували на необхідності повернути наших військовополонених моряків. «Нині ключ вирішення наших безпекових питань лежить виключно в співтоваристві з країнами, які 70 років тому підписали угоду в Вашингтоні для гарантій територіальної цілісності», — зауважила О. Юринець.

Учора народні депутати продовжили розгляд проекту закону про Тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради (№ 1098), до якого надійшло більш як сім сотень поправок. Найактивніше під час обговорення виступала представниця фракції «Самопоміч» Олена Сотник. Однак у залі очевидно бракувало голосів для того, щоб схвалити будь-яку правку, яку не врахував профільний комітет. Тому на голосуванні за свої пропозиції народні депутати здебільшого навіть не наполягали. Водночас парламентарії відзначали об’єктивний і демократичний підхід комітету під час підготовки документа до другого читання. Загалом розглянуто 669 правок з 748 із порівняльної таблиці законопроекту.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що голосування за законопроект про ТСК відбудеться у четвер, 6 червня, приблизно о 10.40-11.00, і закликав кожного депутата бути присутнім у сесійній залі в цей час. «Сподіваюся, що кожна фракція мобілізується, щоб ми змогли підняти роль і значення українського парламентаризму», — сказав глава парламенту. Очікується також, що цього дня народні депутати перейдуть до розгляду Виборчого кодексу.

Учора в сесійній залі вітали з Днем народження народного депутата Віктора Чумака.