Його виготовлення та встановлення ініціювали ветерани-земляки, котрі служили у прикордонних військах.

Після повернення зі служби вони майже щороку збиралися на своє свято. Та окремого місця, що нагадувало б про звитягу воїнів у зелених кашкетах і беретах, у селищі й районі не було. За таких обставин згадану ініціативу підтримали представники тамтешньої влади на чолі з головою Семенівської об’єднаної територіальної громади Людмилою Милашевич. Знайшлися меценати та виконавці проекту. До встановлення пам’ятного знака й облаштування прилеглої території долучилися колишні прикордонники. Тож на відкритті цієї скульптурної групи вони не почувалися гостями...

Разом із повпредами влади та громадськості, небайдужими земляками згадували тих мужніх захисників Вітчизни, котрі завжди зустрічали ворога першими. Зокрема, під час Другої світової та нинішньої неоголошеної війни з терористами і загарбниками на Донбасі. Полеглих прикордонників вшанували хвилиною мовчання. Зворушливою видалася перекличка застав, контрольно-пропускних пунктів і прикордонних загонів, у яких свого часу служили тепер уже сивочолі чоловіки. Вони були розчулені пісенними подарунками для них.

Присутніх захопив і «Марш нової Української армії». Композицію з такою назвою виконали старшокласники Веселоподільської загальноосвітньої школи, які стали переможцями районного етапу військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Цей «Марш» укотре нагадав усім про спадкоємність поколінь звитяжців. Після освячення пам’ятника до нього одразу лягли живі квіти.