Нашим співвітчизникам, котрі приїхали до Польщі в пошуках кращого й регулярного заробітку на одному з відомих підприємств м’ясопереробної галузі «Генрик Каня», доводиться переживати дежавю початку 1990-х — затримку з виплатою зарплатні.

Дотепер про невиплату заробленого нерідко можна було почути від українських заробітчан у Польщі. Але це, як правило, були поодинокі особи (які в цьому зізнавалися) чи розрізнені групки з різних частин країни, котрі в абсолютній своїй більшості на щось більше, ніж нарікання і розпачливі розповіді про те, що були «обмануті роботодавцями або посередницькими фірми з працевлаштування», не спромагалися.

А в даному випадку польські ЗМІ ось уже понад тиждень не залишаються осторонь теми першого «українського страйку» в Польщі, який розпочався на світанку у вівторок минулого тижня під стінами підприємства «Zaklady Miеsne Henryk Kania» в місті

Пщина та селі Ґочалковіце-Здруй у Сілезькому воєводстві на півдні Польщі. Наші співвітчизники прийшли з плакатами «Віддайте нам наші гроші за квітень і травень» (на знімку). Страйк триває. Щоправда, він не має традиційного постійного маніфестаційного характеру: протестувальники час від часу приходять до прохідної підприємства, аби «нагадати про себе». Проте навіть у ті дні, коли не стоять під ворітьми комбінату, вони не припиняють акції протесту — не працюють і чекають на виплату зароблених грошей. Таких тут загалом понад 100 осіб. Раніше на підприємстві «ZM Henryk Kania» працювало понад 150 наших співвітчизників, але частина звільнилась, тільки-но відчула проблему невиплати зарплатні.

На тлі страйку надбанням гласності став конфлікт між підприємством та агентством з працевлаштування «New Work Poland» у Пщині, яке набрало українських працівників для «ZM Henryk Kania» і організовує їх перебування в Польщі, зокрема в питаннях забезпечення житлом. Керівник агентства Раїса Сторож в інтерв’ю ЗМІ твердить, що вже пів року змушена виплачувати зарплату українським працівникам «ZM Henryk Kania» з власних коштів, бо підприємство не дотримувалось угоди, затримуючи перерахунок грошей «New Work Poland» більш як місяць (8 травня Агентство отримало гроші для працівників за березень), але тепер її можливості вичерпались. Мало того, наголосила Р. Сторож, «Henryk Kania», яке від 15 травня обіцяло перерахувати гроші, не лише не зробило цього, а й перестало пускати українців на територію підприємства, пояснюючи відсутністю для них роботи.

А от у «ZM Henryk Kania» переконують, що переказали кошти на виплату зарплати українським працівникам на рахунок «New Work Poland» і що це агентство винне, що люди їх не отримали. «Суперечка і неясності, що виникли, мають виключно бізнесовий характер. Це суперечка між підприємством і агентством. Нам прикро, що її стороною стали також працівники агентства (заробітчани офіційно оформлені як працівники «New Work Poland», а не «ZM Henryk Kania». — Ред.), а також, що агентство не виплатило їм зарплати за квітень. Ми докладаємо усіх зусиль, аби допомогти у вирішенні ситуації, що склалася, якомога швидше», — повідомив речник м’ясокомбінату Павел Сікора.

Справою невиплати грошей зайнялася прокуратура. Чи заспокоїть це протестувальників —– не відомо. Але кваліфікованою українською робочою силою зацікавились інші підприємства галузі. Відомо, що свою допомогу запропонувало, зокрема, варшавське «Агентство посередництва праці», представники якого вже мають для страйкарів роботу на комбінатах «Sokolow» i «Animex».

В заходи з допомоги українським заробітчанам з «ZM Henryk Kania» включилося також Пщинське повітове староство і місцеве Повітове управління праці. Останнє відкрило консультативно-дорадчий пункт, в якому, за даними ЗМІ, з посиланням на представників адміністрації староства, скривдженим українцям надавались конкретні (кілька десятків) пропозиції щодо працевлаштування — його відвідали майже 40 осіб.

Фото з офіційного сайту Повітового староства у Пщині.