«Верховна Рада у 2017 році ухвалила закон, який передбачає запровадження ринку електроенергії з 1 липня 2019 року. Нині точаться дискусії щодо зміни дати його впровадження, але це компетенція парламенту. Тому в уряду є лише одна можливість — виконати норму закону та впровадити з 1 липня ринок електроенергії», — сказав під час учорашнього засідання прем’єр Володимир Гройсман, підкресливши, що ухвалений парламентом закон відповідає всім європейським та світовим нормам. Водночас він зазначив, що пропоновані рішення передбачають збереження нинішніх цін на електроенергію для населення, а також уряд звертатиметься до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, щоб забезпечити незростання цін на електроенергію для промисловості.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, сутність запровадження ринку електроенергії полягає в тому, щоб забезпечити конкуренцію, з одного боку, а з другого — створити для споживачів можливості вибору. У всіх країнах, які впроваджували ринок електроенергії, ціни зростали на 30—40 відсотків, проте постанова уряду передбачає, що в Україні ціни для населення не зростатимуть до 31 грудня 2020 року.

«Протягом останніх трьох років ціни на електроенергію для населення не збільшувалися і вони не будуть збільшуватися під час запровадження ринку електроенергії», — пообіцяв міністр.

Натомість Представник Президента у Кабінеті Міністрів Андрій Герус зауважив, що відповідно до листа Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, в разі ухвалення цієї постанови про постачальників зі спеціальними обов’язками тарифи на електроенергію для непобутових споживачів зростуть на 40—50 відсотків. «Очевидно, що потім це зростання перекладеться на населення, і такий стрибок ціни матиме дуже негативні наслідки для економіки», — сказав він та закликав поширити покладання спеціальних обов’язків на всіх учасників ринку, в тому числі й на приватні компанії.

Перший віце-прем’єр Степан Кубів повідомив, що ухвалено понад 50 підзаконних актів, які регулюють правила, ліцензійні умови, методи та умови формування цін і тарифів, створено постачальників універсальних послуг та операторів системи розподілу.

На пропозицію прем’єра уряд ухвалив рішення, якими зобов’язав НАК «Нафтогаз України» знизити ціни на газ для населення, та створив міжвідомчу робочу групу, до якої ввійдуть представники Рахункової палати, Антимонопольного комітету, Державної фіскальної служби, Аудиторської служби, а також народні депутати, щоб перевірити процес ціноутворення з боку «Нафтогазу України». В. Гройсман підкреслив: нинішня ринкова ціна передбачає, що в червні газ має коштувати до 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів, у липні — 7700, а не 8800 гривень. «Це той коридор, який повністю відповідає ринковій ціні», — зазначив прем’єр. «Очікую, що в червні вони знизять ціну, дадуть прогноз на зниження в липні і так до кінця року відповідно до того, як буде змінюватися ціна на ринках Європи», — додав В. Гройсман.

На початку засідання В. Гройсман, коментуючи вбивство поліцейськими п’ятирічного хлопчика Кирила, назвав справою честі для всіх, щоб нелюди, які скоїли цей злочин, отримали найвищу передбачену законодавством міру покарання.