Україна з Польщею посіли останню, тридцяту, сходинку в Індексі фінансової грамотності населення серед країн—членів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). В Україні опитування для створення рейтингу було проведено на замовлення проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та Національного банку України у грудні 2018 року. Загальні міжнародні результати ОЕСР оприлюднила днями.

З’ясувалося, що лише 12 відсотків українців зберігають заощадження у банках, а 52 відсотки — готівкою вдома. Водночас 82 відсотки опитаних запевнили, що ретельно контролюють свої витрати, 73 відсотки заявили, що вчасно сплачують рахунки і 70 відсотків — планують доходи і витрати.

Низький показник України укладачі рейтингу пов’язали з поганими результатами у сферах ставлення до фінансів та знань про них. «Середній бал у ставлення до фінансових питань в Україні був 2,4 (за шкалою від 1 до 5), і він виявився набагато нижчим за середній показник (3,3) тридцяти країн, які брали участь в опитуванні», — пояснив автор звіту Роберт Дрейк. На його думку, така ситуація в Україні склалася через нестійкий характер економічного зростання країни — дві фінансові кризи за останні п’ятнадцять років, інфляція та девальвація національної валюти.

При цьому він зазначив, що рівень фінансової грамотності є найнижчим у віковій групі 18—24 роки (10,6 бала проти 12,1 у віковій групі 25—34 роки). Це вказує на те, що пріоритетними могли б стати ініціативи з фінансової грамотності для підлітків і молоді.

До слова, під час опитування українці рішуче підтримали викладання фінансової грамотності у школах — 70 відсотків хотіли б, щоб дітей навчали, як розпоряджатися своїми коштами. Дослідження також засвідчило, що люди з низькими доходами, невисоким рівнем освіти та ті, які не мають банківських рахунків, демонстрували гірші результати.

До речі, проект Національної стратегії з підвищення фінансової грамотності в Україні, включно з цим дослідженням, буде обговорено 12 червня в Києві на Міжнародному форумі з фінансової інклюзії, організованому Національним банком.