Павло Пинзеник, Максим Бурбак.

 


Олег Купрієнко.

 


Анатолій Євлахов, Валерія Заружко, Віктор Галасюк. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Ранкове засідання 6 червня

Народні депутати завершили розгляд поправок та ухвалили в цілому законопроект «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» (№ 1098). Заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Олег Купрієнко у заключному слові зазначив, що це один із найважливіших законопроектів в історії українського парламентаризму. «Чому в суспільстві така низька довіра до парламенту? Тому що парламент сам собі урізав механізм впливу на чиновників, на державні органи, скасував фактично механізм захисту прав громадян», — сказав він та підкреслив, що цей законопроект посилить роль парламентаризму в нашій парламентсько-президентській країні. «Дієвий інститут імпічменту Президента — це той дамоклів меч, який висітиме на стіні у Президента, і під час прийняття кожного рішення він має оглядатися і дивитися, чи не переповз він уже на стелю, щоб упасти на голову», — сказав О. Купрієнко.

Під час обговорення керівник фракції Блок Петра Порошенка Артур Герасимов зазначив, що цей законопроект є надважливим у контексті боротьби з корупцією, тому фракція підтримуватиме його ухвалення в цілому.

Андрій Помазанов («Народний фронт») наголосив, що парламент йшов до ухвалення цього законопроекту багато років, тож у народних депутатів немає іншого шляху, як підтримати його. «Це той законодавчий акт, який вирішить багато питань депутатського контролю, в тому числі за допомогою слідчих та спеціальних комісій. Також в цьому законі ми прописали чітку процедуру імпічменту Президента, якого дуже не вистачало нашій державі», — вважає він.

Михайло Папієв (Опозиційний блок) наголосив, що це дуже важливий законопроект, який визначає контрольні функції Верховної Ради. «Цей законопроект важливий не тільки для зміцнення парламентаризму, але також для громадян України, щоб ми могли повноцінно захищати їхні права і свободи», — сказав він.

Олена Сотник («Самопоміч») підтримала тезу, що це один з найважливіших для утвердження парламентаризму законопроектів.

Наголосивши, що Президент повинен перебувати під контролем парламенту, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко підкреслив, що для цього також необхідно скасувати недоторканність Президента, народних депутатів та суддів.

Сергій Соболєв («Батьківщина») зазначив, що після врахування всіх необхідних правок цей законопроект справді може бути дієвим. «Тепер представники виконавчої влади згідно з законом будуть чітко відповідати за надання недостовірної інформації або за її несвоєчасне надання», — сказав він.

Віктор Бондар («Відродження») підкреслив, що це один з найважливіших законопроектів, на який Україна очікувала майже 28 років. «Парламент має підтримати цей законопроект, щоб нарешті стати дієвим і дуже впливовим органом, який контролюватиме і всі державні органи, і балансуватиме будь-якого Президента», — сказав він.

Перед голосуванням Голова Верховної Ради Андрій Парубій назвав законопроект тим фундаментальним інструментом, який врегулює створення як тимчасових слідчих комісій, так і тимчасових спеціальних комісій. «Це наш великий вклад у розвиток українського парламентаризму», — зазначив голова парламенту, а після ухвалення законопроекту про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради («за» — 279 голосів) наголосив, що довкола цього історичного рішення об’єднався увесь зал. «Дехто каже, що ми не працюємо — працюємо і працюємо ефективно», — сказав А. Парубій.

Громадянство для іноземців, які захищали країну від російського агресора

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти: про Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони     (№ 0227); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання (№ 10183) та про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів (№ 8370).

В цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, № 3433). Голова

Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря нагадав, що Верховна Рада в першому читанні ухвалила цей законопроект ще в жовтні 2018 року, тож це той документ, який парламент, що називається, заборгував тим, хто боронив суверенітет і територіальну цілісність нашої держави від агресора.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій перед голосуванням підкреслив, що ухвалення цього законопроекту — це наш обов’язок та наша відповідальність перед побратимами, які у найскладніший для України час стали з нами пліч-о-пліч і боролися за свободу нашої держави. Ухвалення законопроекту № 3433 в цілому підтримали 230 народних депутатів.

Представляючи до другого читання законопроект «Про фахову передвищу освіту», Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський повідомив, що цей документ врегульовує діяльність цілої ланки освіти, яка охоплює понад 300 викладачів та студентів. 

У першому читанні ухвалено законопроект про військове капеланство (№ 10244-1). Співавтор цього законопроекту Оксана Білозір зазначила, що його повністю узгоджено зі Всеукраїнською радою церков. Крім того, над цим документом декілька років разом із понад 500 нашими капеланами працювала ще один його співавтор — народний депутат Тетяна Ричкова.

За наругу над пам’яттю захисників — кримінальна відповідальність

235 народних депутатів підтримали ухвалення в цілому законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні дії стосовно державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу та наругу над місцем поховання захисника суверенітету та територіальної цілісності України та деяких інших осіб (№ 9217). За словами голови Комітету Андрій Кожем’якіна, у законопроекті в новій редакції викладено статтю 186-1 «Незаконні дії щодо державних нагород» Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за купівлю чи продаж ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, а так само за їхнє привласнення або носіння особою, яка не має на те права. За осквернення або руйнування пам’ятника, спорудженого в пам’ять осіб, які захищали суверенітет і територіальну цілісність України від російської агресії в Донецькій та Луганській областях, учасників Революції Гідності та борців за незалежність України у XX столітті цим законопроектом передбачена кримінальна відповідальність.

Ухваленим в цілому проектом постанови про увічнення пам’яті борця за незалежність України, Героя України Левка Лук’яненка (№ 9281) органам місцевого самоврядування рекомендовано розглянути питання щодо перейменування вулиць, провулків, площ, скверів, встановлення меморіальних дощок та пам’ятних знаків, найменування закладів культури та закладів освіти, що знаходяться у їхньому підпорядкуванні, виготовлення та розміщення соціальної реклами на честь Левка Лук’яненка. Також Міністерству освіти і науки рекомендовано забезпечити проведення у закладах середньої та вищої освіти уроків, виховних годин, круглих столів, науково-практичних конференцій, інших тематичних заходів, присвячених життю та діяльності Левка Лук’яненка, а Національному банку — виготовити та ввести в обіг пам’ятну монету.

Парламентарії підтримали проект постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Львівської області, зміну і встановлення меж Сокальського району Львівської області (№ 8292).

Ухвалений в цілому законопроект про внесення зміни до статті 18 Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (№ 10359) відтерміновує до 31 грудня 2019 року накладення на аграріїв штрафу в розмірі 500 тисяч гривень у разі зберігання ними пального без наявності відповідної ліцензії.

Постанови про звільнення міністрів закордонних справ і оборони, а також голови СБУ відхилено

Верховна Рада не підтримала проекти постанов про звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ України, Степана Полторака з посади міністра оборони України та Василя Грицака з посади голови Служби безпеки України.

Під час обговорення народні депутати підкреслювали, що голосуючи за звільнення цих посадових осіб, вони хочуть знати, які кандидатури буде запропоновано натомість, бо йдеться про безпеку держави. Водночас представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук закликав народних депутатів не диктувати главі держави, що він має робити, бо «на все свій час».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, реагуючи на цю заяву представника Президента, заявив: коли хтось думає, що може без узгоджень та консультацій змушувати парламент ухвалювати рішення, то це неправильна логіка взаємовідносин із найвищим законодавчим органом держави.

Стартував розгляд проекту Виборчого кодексу

Верховна Рада розпочала розгляд у другому читанні проекту Виборчого кодексу (№ 3112-1). «Проект Виборчого кодексу про відкриті списки, який налічує 4,5 тисячі поправок — це наймасштабніший законопроект в історії нинішнього скликання. Я впевнений, ми приймемо Виборчий кодекс і це буде нашим великим вкладом не тільки в майбутнє парламентаризму, а й у розвиток української держави. В добрий час!» — сказав голова парламенту.

На початку пленарного засідання Андрій Парубій привітав журналістів із професійним святом та подякував їм за відповідальну працю і виконання високої суспільної місії. Він також відзначив, що Україна є лідером серед парламентів світу за кількістю акредитованих журналістів, адже нині у Верховній Раді мають змогу працювати понад 5 тисяч працівників ЗМІ.

Головуючий оголосив про вихід народного депутата Євгена Рибчинського з депутатської групи «Воля народу» та його входження до фракції «Батьківщина».

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій назвав тривожною інформацію про те, що Президент України дав доручення оголосити під час переговорів у Мінську ініціативу, що українські військовослужбовці не повинні відкривати вогонь у відповідь на атаки російського агресора. «Ми тільки сьогодні маємо одного вбитого українського воїна і дванадцять — поранених», — повідомив він та підкреслив, що коли ми не відповідаємо на вогонь ворога — наших загиблих стає дедалі більше.

«Ми п’ять років ведемо національно-визвольну боротьбу, і я особисто хочу повідомити Президента Володимира Зеленського, заборона стріляти у відповідь — це шлях не до миру, а шлях до капітуляції. І ми не дозволимо капітуляції України перед російським агресором. Я впевнений, що це позиція, яку займає український народ, і Президент України повинен скоригувати свою позицію і мати повагу до українських воїнів, які, ризикуючи своїм життям, кожного дня захищають українську незалежність», — заявив Голова Верховної Ради та підкреслив: «Капітуляції ми не допустимо!»

Головуюча до перерви Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що у деяких народних депутатів під час голосування не спрацювали картки, і у своїх заявах вони просили врахувати їхній голос. Оксана Юринець звернула увагу, що голосувала за проект постанови про вшанування пам’яті Левка Лук’яненка (9281), Микола Федорук — за законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України (3433), Юрій Левченко, Вікторія Пташник, Борислав Розенблат, Володимир Парасюк, Олексій Мушак, Остап Єднак — за законопроект про тимчасові слідчі комісії (1098).

Ірина Геращенко повідомила і про вихід народного депутата Олега Недави із складу депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка».

З Днем народження вітали народного депутата Семена Семенченка.

Дослівно

Голова Верховної Ради Андрій Парубій: 

«Голосуючи за відставку, ми маємо точно знати, що кожного дня буде кому захищати нашу незалежність і тому має бути міністр оборони. Голосуючи за відставку, ми маємо напевно знати, хто завтра стане на цю позицію. І так само маємо точно і напевно знати, хто захищатиме безпеку України. І голосуючи за відставку, ми, як найвищий законодавчий орган України, маємо напевно знати, хто завтра захищатиме Україну і українців від російських диверсантів, від російських спецслужб і від російської агресії, бо це питання безпеки. І відповідальний орган, а таким є Верховна Рада України, має приймати відповідальні рішення. Бо тільки так будується держава і тільки так будується безпека».

Рішення Верховної Ради, ухвалені під час ранкового засідання 6 червня

Ухвалено в цілому:

— законопроект про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради — «за» — 279 голосів;

— законопроект про Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (№ 0227) — «за» — 231 голос;

— законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання (№ 10183) — «за» — 230 народних депутатів;

— законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів (№ 8370) — «за» проголосували 229 парламентаріїв;

— законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, № 3433) — «за» — 230 голосів;

— законопроект про фахову передвищу освіту (№ 8321-д) — «за» — 236 голосів;

— законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні дії стосовно державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу та наругу над місцем поховання захисника суверенітету та територіальної цілісності України та деяких інших осіб (№ 9217) -»за» — 235 голосів;

— проект постанови про увічнення пам’яті борця за незалежність України, Героя України Левка Лук’яненка (№ 9281) — «за» — 239 голосів;

— проект постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Львівської області, зміну і встановлення меж Сокальського району Львівської області (№ 8292) — «за» — 233 народних депутати;

— законопроект про внесення зміни до статті 18 Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (№ 10359) — «за» — 239 голосів.

Ухвалено в першому читанні:

— законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права (№ 9438) — «за» — 228 голосів;

— законопроект про військове капеланство (№ 10244-1) — «за» — 227 голосів.

Відхилено:
— проекти постанов про звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ України (№№ 10346 і 10367) — за проголосували, відповідно, 141 та 137 народних депутатів;

— проект постанов про звільнення Степана Полторака з посади міністра оборони України (№ 10344) — «за» висловилися лише 67 парламентаріїв;

— проект постанови про звільнення Василя Грицака з посади голови Служби безпеки України (№ 10345) — «за» — 78 голосів.