Попри те, що почалася пора літніх відпусток, музичне життя столиці не знає пауз. Зокрема, це стосується Національної філармонії України.

Уже завтра тут відбудеться концерт «Guitarra nueva», де звучатимуть твори Джоаккіно Россіні, Астора П’яццоли, Вілла-Лобоса та інших композиторів у виконанні німецьких гітаристів «Machado Quartett». Цей квартет створив власний стиль — «guitarra nueva», у перекладі з іспанської — нова гітара. У його основі — експериментальні методи гри, які розширюють звуковий спектр класичної гітари, дивують слухача витонченим аранжуванням. Як наслідок, виконавці руйнують межі між джазом, класичною та популярною музикою.

У цьому концерті бере участь народна артистка України, солістка Національної філармонії Ольга Чубарева, сопрано (на знімку). Вона має імідж універсальної співачки, яка не боїться експериментувати з різними стилями й жанрами.

11 червня в Національній філармонії звучатимуть легендарні джазові стандарти у виконанні популярного нині біг-бенду під керівництвом Олексія Вікулова. «Діаманти» цього концерту — неперевершені солісти Віталій Костенко та Маргарита Мелешко, творчі партнери у проекті Frankyjazz-Jazz Band of Kiev.

13 червня Національна філармонія запрошує послухати легендарного українського піаніста Олексія Гринюка, який нині живе у Великій Британії. Цього вечора почуємо відомі твори польського класика ХІХ століття Фридерика Шопена. Зокрема, його

Перший та Другий концерти для фортепіано з оркестром будуть представлені у версії для фортепіано та струнних. Їх виконає Київський камерний оркестр під орудою диригента Наталії Пономарчук.

Обидва концерти написані та вперше виконані автором у Варшаві у березні 1830 року. Другий фортепіанний концерт з оркестром, сповнений пристрасної меланхолії, писався під впливом нерозділених почуттів Шопена до Констанції Гладковської, обдарованої співачки, знаної варшавської красуні.

14 червня в столичній філармонії звучатиме музика Сергія Рахманінова, а солістом виступить піаніст Роман Лопатинський. Він — один із найяскравіших українських піаністів молодої генерації. Концертний репертуар віртуоза охоплює твори від бароко до сучасності. Пріоритетом у його музичних інтерпретаціях є індивідуальний підхід, де на першому плані — особистість виконавця, музиканта-романтика. 26-річний Роман Лопатинський — лауреат понад двадцяти престижних міжнародних конкурсів, учасник багатьох фестивалів в Україні й за кордоном. Виступав на чотирьох континентах — від Марокко до Литви, від Франції — до Японії та США.

Цим червнева афіша Національної філармонії ще не вичерпується. Далі тут виступатиме знаний у світі український скрипаль Валерій Соколов разом із Камерним оркестром під орудою Віталія Протасова. Зокрема, в програмі концерту відбудеться світова прем’єра Концерту для скрипки та оркестру українського композитора Золтана Алмаші (написано на замовлення скрипаля).

У філармонії виступлять французький піаніст Жак Рув’є, Катерина Дядюра та солісти Київського камерного оркестру. Звучатиме знана музика Йоганна Себастьяна Баха, Каміля Сен-Санса та Франца Шуберта (21 червня).

А 25 червня на цій самій сцені виступить легендарна піаністка Елісо Вірсаладзе. Звучатимуть твори віденських класиків Йозефа Гайдна та Людвіга ван Бетховена, а також сучасного українського композитора Олександра Щетинського. Буде виконано його симфонічний твір «Земля Франца Йозефа», написаний у 2011 році.

Вл. інф.