Фото автора.

Мусульмани відсвяткували закінчення священного місяця Рамадан. Відзначали по всьому світу, але Ураза-байрам у Кучингу (Малайзія) — свято яскраве (на знімку), особливе. На трапезу прийшли не тільки мусульмани, а й китайські буддисти, християни та деякі люди, релігійну приналежність яких важко визначити за зовнішнім виглядом. Спільне в цих дуже різних людей одне — усі посміхалися, усі раділи.

Малайзія (і, мабуть, ще Індонезія) — унікальні країни, де панує мир серед представників усіх релігій. Є навіть родини, в яких співіснують кілька релігій (сестра — християнка, брат — мусульманин, наприклад), і в них теж панує мир! «Ми повинні показувати, що наша віра правильна, не за допомогою агресії, і навіть не словами, а добрими справами», — кажуть у таких родинах.

І правда, рис, баранина й солодощі, що їх роздають на святі (закят, тобто милостиня), розкажуть про іслам набагато краще, ніж набої і кинджали.

Чи можливо уявити палестинців, котрі запрошують євреїв розділити з ними трапезу на Ураза-байрам (або євреїв, які святкують Песах із палестинцями)? Чи єзидів на святі в мусульман в Іраку або Сирії? Чи сунітів і шиїтів, котрі вітають одне одного?

Миру! Ід мубарак!

Малайзія.