Як заявила міністр оборони Радмила Шекеринська, початок спільних навчань є свідченням високого рівня довіри до армії Республіки Північна Македонія з боку Альянсу. Вона зазначила, що факт першого проведення в країні комплексних навчань на землі та в повітрі за участі підрозділів багатьох армій, демонструє, як швидко змінюється ситуація у регіоні й наскільки Північна Македонія наблизилася до повноправного членства в Альянсі.

Багато хто вважає, що північномакедонський полігон Криволак, на якому до 9 червня триватимуть спільні маневри, після вступу Північної Македонії до НАТО може стати ще однією військовою базою Сухопутних військ США в Європі.

Це вже напружує Росію, правитель якої відчуває, що ще одна країна залишає сферу політичного впливу Кремля. Раніше Москва втратила контроль над Чорногорією, у якій навіть намагалася влаштувати переворот і передачу влади місцевим проросійським силам. Тепер і Північна Македонія прагне якнайшвидше вступити до НАТО й почати переговори про вступ до ЄС, щоб остаточно й безповоротно вирватися зі сфери впливу Москви й Белграда. Недарма посол РФ у Скоп’є не раз погрожував народу тим, що із вступом до НАТО Північна Македонія потрапить під приціл російських ракет. Тому повноправне членство цієї країни в Альянсі стане гарантією її безпеки й подальшого зміцнення миру в балканському регіоні.

Але в Москві вважають, що Вашингтон хоче мало не насильно втягнути всі балканські країни до НАТО, аби витиснути Росію з регіону й створити стосовно неї, як нещодавно заявив міністр закордонних справ С. Лавров, «санітарний кордон». Однак у Подгориці, Скоп’є і Сараєво впевнені, що членство в НАТО гарантує їм неможливість повторення Кремлем «українського сценарію» з відторгнення та окупації чужих територій. Тому зараз у багатьох балканських країнах, у тому числі й у Північній Македонії, проводяться спільні із силами Альянсу навчання з відбиття агресії умовного противника. Всі знають, хто ним може стати в разі втрати пильності й віри в слова про дотримання міжнародного права, якими Москва намагається всіх приспати.